We zijn het zo gewend om altijd vlees te eten. Een ‘echte’ Nederlandse avondmaaltijd bestaat vaak uit aardappels, groentes en een stukje vlees. Maar hebben we dit wel nodig? Het wordt langzaam steeds duidelijker dat het eten van vlees, en daarmee de vee landbouw, verschrikkelijke gevolgen heeft voor de wereld. Ook is het eten van vlees helemaal niet zo gezond als dat we altijd dachten. Als iedereen al wat minder vlees per week zou eten zou dit enorm veel positieve gevolgen hebben voor onze planeet. Of je nu kiest om één keer per week vegetarisch te gaan eten of dat je helemaal stopt met vlees eten, als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we samen grote veranderingen voortbrengen.

De vleesindustrie is de grootste oorzaak van de opwarming van de aarde

De vleesindustrie zorgt voor een groot deel voor de opwarming van de aarde. Daarnaast zorgt het ook voor water- en luchtvervuiling. Verder moet er voor de vee landbouw oerwouden gekapt worden en is de vleesindustrie dus ook grote oorzaak van ontbossing. Koeien produceren methaangassen wat grote gevolgen heeft voor het broeikaseffect. Om een simpele hamburger te maken, moet de koe eten, drinken en vervoerd worden. Dit kost ontzettend veel geld en energie. Zolang de vleesindustrie op een grote schaal blijft doorgaan, zal dit verschrikkelijke effecten hebben op de opwarming van de aarde.

Als je tegen dierenmishandeling bent

Het is gemakkelijk om je ogen te sluiten voor de dierenmishandeling die zich afspeelt in de vleesindustrie, maar het gebeurt toch. Kalfjes worden te jong al weggehaald bij hun moeder. Kippen leven in kleine kooitjes bij elkaar en pikken elkaar dood door de stress. Dieren leven in verschrikkelijke leefomstandigheden voordat ze geslacht worden. Ze hebben ook vaak ziektes. Iedereen heeft vast wel eens die verschrikkelijke filmpjes van slachthuizen gezien. Als je echt van dieren houdt en tegen dierenmishandeling bent, ga dan bij jezelf na of je echt die hamburger nodig hebt.

Vegetarisch eten wordt steeds goedkoper en gemakkelijker

Sinds een paar jaar zijn er steeds meer vegetariërs en veganisten in Nederland. Waar je eerst alleen maar zompige tofu kan krijgen, is er nu in iedere supermarkt een ruim aanbod aan verschillende vleesvervangers. Van vega hamburgers, worstjes tot vissticks. Ook in restaurants zijn er steeds meer opties voor vegetariërs. Je hoeft niet in te leveren op smaak of textuur. Verschillende merken zijn bezig met de beste soja burgers te ontwikkelen die bijna niet van de echte hamburgers zijn te onderscheiden.

Een plantaardig dieet is beter voor je gezondheid

Een plantaardig dieet heeft verschillende positieve gevolgen voor jouw gezondheid. Het verlaagt de risico’s op kanker en verlaagt je cholesterol. Het eten van veel en rood vlees kan leiden tot een hoger risico op beroertes, diabetes en long- en darmkanker. Een plantaardig dieet kan ook helpen bij het verliezen van gewicht. Verder kan het positieve effecten hebben op je huid en de stoelgang. Wees niet bang dat je de voedingstoffen die in vlees zitten moet gaan missen. Je kunt genoeg eiwit, vitamine B en ijzer uit ander voedsel halen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in