Als je een paar kilo wilt afvallen zijn er tientallen diëten die je kunt proberen. Als je veel wilt afvallen is het vaak verstandiger om dit met begeleiding van een diëtiste te doen, maar een paar kilo kwijtraken moet je in principe zelf kunnen doen. Veel mensen bereiken al een goed resultaat door te stoppen met snoepen of dit in ieder geval fors te minderen. Snoepgoed en andere zoetigheden bevatten veel suiker en dat wordt in je lichaam omgezet  tot vet. Deze vetreserves denkt het lichaam nodig te hebben voor ‘barre tijden’ maar als die niet komen heeft het tot gevolg dat de weegschaal een steeds hoger getal laat zien.

Wat is een gezond gewicht?

Voor het berekenen van een gezond gewicht wordt meestal de BMI score gebruikt. Deze wordt berekend door je lengte te vermenigvuldigen en dit getal te delen door je gewicht. De uitkomst mag niet hoger zijn dan 25 en niet lager dan 20. Deze berekening houdt echter geen rekening met je lichaamsbouw. Niet iedereen heeft nu eenmaal het figuur om in maatje S of M te passen. Je kunt als je fors gebouwd bent lijnen en diëten wat je wilt, maar dit zal er uiteindelijk niet toe leiden dat je aan een miss verkiezing mee kunt doen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je wel kunt streven naar een gezond gewicht.

Gevarieerd en gezond eten is belangrijk

Het maakt uiteindelijk niet zo veel uit welk dieet je kiest. Je kunt een koolhydraatbeperkt dieet volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om uitsluitend nog onverzadigde vetten te gebruiken. In veel supermarkten en drogisterijen kun je maaltijdvervangers kopen zoals repen en shakes. Deze bevatten wel alle vitaminen en mineralen die je per dag nodig hebt, maar ze hebben veel minder calorieën. Hierdoor gaat je lichaam zijn reserves aanspreken en val je dus af. De eerste weken zal het afvallen vaak snel gaan, maar na verloop van tijd went je lichaam er aan dat er minder calorieën binnenkomen en past het zich aan. Daarom zal het lijnen dan langzamer gaan. Dat is vaak frustrerend, maar het is belangrijk om ook dan je nieuwe leefstijl vol te houden.

Lijnen is niet de manier, je leefstijl aanpassen wel

Als je fanatiek gaat lijnen is de kans dat je snel resultaat boekt zeker aanwezig. Maar als je na een paar weken alweer de moed verliest en weer gaat snoepen en ongezond eten dan zitten die paar kilo’s die je bent kwijtgeraakt er snel weer aan. Sterker nog: je loopt zelfs het risico dat je uiteindelijk zwaarder wordt dan voordat je ging lijnen. Als je aanleg hebt om te zwaar te worden zit er dus niets anders op dan je leven lang op je gewicht te letten. Je kunt er dan beter voor kiezen om op een stabiel gewicht te blijven, ook al ben je wat aan de mollige kant, dan steeds een crashdieet te volgen en daarna weer aan te komen. Dat is voor jezelf een stuk minder frustrerend en uiteindelijk voor je gezondheid ook beter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in