Warsteiner is een Duits biermerk dat de laatste tijd steeds populairder wordt in Nederland. Steeds meer mensen drinken deze pils en ook veel cafés kiezen Warsteiner als biermerk.
Geschiedenis
In 1753 begon Antonius Cramer met het brouwen van Warsteiner. Cramer woonde in het Duitse plaatsje Warstein en vernoemde zijn bier hiernaar. In die tijd werden er veel biersoorten gebrouwen in Warstein en de omgeving. Toch kreeg het merk Warsteiner landelijke bekendheid. In 1884 werd het merk in heel Duitsland verkocht. De verkoop van Warsteiner steeg steeds sneller. In 1992 werd Warsteiner zelfs wereldwijd bekend en werd het verkocht in landen zoals Argentinië en Buenos Aires. Ook werd Warsteiner vanaf dat moment in heel Europa verkocht. In 2006 werd Catharina Cramer als eerste vrouw mede-eigenaar van de Warsteinerfabriek.
Ingrediënten
Warsteiner bestaat uit slechts drie ingrediënten: hop, mout en water. Omdat er maar zo weinig ingrediënten in zitten, is het belangrijk dat deze ingrediënten van uitstekende kwaliteit zijn, je proeft het meteen wanneer een van de ingrediënten niet zo lekker is als het hoort te zijn. Daarom worden er veel steekproeven gedaan bij de Warsteinerfabriek. De hop en de mout worden goed gecontroleerd. Het water komt uit speciale bronnen zoals de Keizersbron. Dit water heeft een lage pH-waarde en zorgt daardoor voor de zachte smaak van Warsteiner.
Om de kwaliteit van het bier te kunnen garanderen, beschikt de fabriek over een modern laboratorium waar elke dag ongeveer vijfduizend monsters worden genomen en zestienduizend analyses worden uitgevoerd.
Producten
Warsteiner heeft zich in de loop der jaren flink uitgebreid. Zo is er behalve de gewone pils nu ook alcoholvrij bier van Warsteiner en er zijn verschillende mixdrankjes zoals Warsteiner Cola.
Warsteiner staat verder bekend om de bijzondere glazen. Er is inmiddels een grote collectie Warsteinerglazen. De meeste glazen zijn smal en lang, met een gouden randje. Tijdens het WK voetbal 2010 zijn er speciale Limited Edition Warsteiner WK glazen gemaakt. Natuurlijk zijn er ook glazen van een halve of zelfs een hele liter te krijgen. Voor de echte liefhebber is er ook een glazen laars waar twee liter bier in kan. Tenslotte zijn er nog speciale glazen voor alcoholvrij bier.