Niets is zo lekker als de geur van vers zelfgebakken brood. En al helemaal als dit een overheerlijke Italiaanse foccacia is. Dit is een recept voor de lekkerste foccacia die je simpel en snel zelf kan maken.
Dit heb je nodig
- 1 kilogram bloem
- 600 mililiter lauwwarm water
- 20 gram zout
- 40 gram verse gist
- 40 gram honing
- 20 gram bruschettamix
- 100 gram gesneden zwarte olijven
- snufje grof zeezout
- 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
Zo ga je te werk
Als je geen planeetmenger (of keukenmachine) hebt kan het deeg ook bereid worden op een aanrechtblad of in een grote kom.
Laat eerst de olijven goed uitlekken in een vergiet. Als je geen gesneden olijven kan vinden in de buurtsuper dan zal je ze zelf even in mooie ringetjes moeten snijden.
Zeef de bloem in de mengkom of op je aanrechtblad, voeg zout en de bruschettamix toe en tenslotte de gesneden olijven. Roer door elkaar en als je op het aanrechtblad werkt, maak je er een mooi hoopje van met een kuiltje in het midden, waar je straks het gist-honingmengsel in kan gieten. Roer de gist en de honing door de helft van het water en begin dit door de bloem te mengen tot je een vlokkerig geheel krijgt. Nu kan je de rest van het water toevoegen en blijven mengen tot je een mooie deegbol krijgt.
Strooi bloem over het aanrechtblad en bloem ook je handen goed. Nu kneed je het deeg goed door, door met je handpalmen op het deeg te duwen en het deeg vervolgens weer dubbel te vouwen, doe dit een minuutje of vijf. Daarna doe je de deegbal in een bak, dek je die af met huishoudfolie en zet je die op een warme plek. Op de verwarming, op de vensterbank in de zon of een CV-ruimte zijn uitstekende plekken waar het lekker warm wordt en het deeg goed kan rijzen. Wacht net zo lang tot dat de deegmassa is verdubbeld. Dit zal ongeveer drie kwartier duren.
In de tussentijd pak je een bakblik van tenminste 30cm x 30cm met een minimale diepte van 5cm. Pak wat olijfolie en smeer het bakblik hiermee in. Vervolgens strooi je er bloem in en schud je het goed door het bakblik, wat er te veel in zit gooi er gewoon weer uit.
Als het deeg gerezen is leg je dit weer op je bebloemde aanrechtblad en stomp je deze plat, zodat alle lucht er weer uit is. Vorm het deeg zo dat het mooi in het bakblik past. Duw er met je vingers putjes in en dek vervolgens weer af met huishoudfolie en laat voor de tweede keer rijzen. Dit duur weer ongeveer drie kwartier. Intussen kan je alvast de oven voorverwarmen op 175C (hete luchtoven). Zorg ervoor dat je oven niet heter staat dan 180C, anders verbrand de olijfolie en wordt deze bitter!
Nu het deeg weer mooi gerezen is sprenkel je er wat olijfolie over, strooi je er nog wat grof zeezout over en schuif je het bakblik in de oven. 25 minuutjes wachten, uit de oven halen, laten afkoelen en klaar!