Frankrijk is niet zomaar een belangrijk wijnland, het is de leider van de wijnbouw. Van de elegante en verfijnde wijnen van de Bordeaux Chateaus en sensuele landwijnen van de Bourgogne tot de bruisende Champagne bepaalt Frankrijk wat wij als wijn beschouwen.
Frankrijk heeft het meest ontwikkelde kwaliteitssysteem ter wereld. De kwaliteit wordt bepaald door de herkomst, de gebruikte wijnrassen en de methode van produceren. Het meest gebruikte keurmerk is de AOC, wat staat voor Appèllation d'Origine Controlée. Naast de AOC zijn er nog drie groepen wijn: Vin de Table, Vin de pays en Vin Délimité de Qualité Superieure. Die laatste is een tussenstap tussen de tafelwijn en de echte kwaliteitswijn.
De bekendste druivenrassen die geschikt zijn voor AOC wijnen zijn:
-
Cabernet,
-
Merlot,
-
Pinot noir,
-
Chardonnay,
-
Mauzac en
-
Sauvignon
Wijn maken
Maar hoe wordt van deze druiven nou wijn gemaakt? Dat is vrij simpel!
Eerst worden een heleboel druiven geteelt en geoogst. Daarna worden deze druiven geperst om hun sap. Vroeger werd dit gedaan met de voeten, tegenwoordig worden gewoon machines gebruikt. Hierna wordt het sap in een houten vat een lange tijd met rust gelaten en als laatst wordt het sap overgebracht naar flessen waarin het wederom met rust gelaten wordt.
Vaak wordt de wijn in eiken vaten gerijpt, omdat dit de smaak bevorderd. Lege eiken vaten zijn duur. Tot maar liefs 500 euro per vat.
Wijn serveren
Nu je weet hoe het gemaakt wordt, wil je vast ook wel weten hoe het geserveerd wordt!
Wijnen moeten op een bepaalde temperatuur geserveerd worden. Witte wijn moet gekoeld geserveerd worden, flink beneden kamertemperatuur. Wanneer deze warm is smaakt de witte wijn zuurder en ruwer. Bij rode wijn is het precies andersom. Rode wijn is lekkerder wanneer het net onder kamertemperatuur is. Koude rode wijn smaakt dof en saai terwijl warmere wijn veel sterker en uitgesproken smaakt.
Welke wijn bij welk gerecht?
Nu je weet hoe je je wijn drinkt, is het vast ook interessant om te weten bij welke gerechten je welke wijn drinkt.
-
Cabernet Sauvignon en Merlot zijn lekker bij biefstuk, eendenborst en entrecôte.
-
Chardonnay is vooral lekker bij vis, mosselen en kip.
-
Pinot noir smaakt goed bij carpaccio, vis en borrelhapjes.
Zelf vind ik Moscato wijn erg lekker als aperitief, deze wijn wordt gemaakt van de muskaatdruif en wordt geproduceerd in de Rousillon.
Etiketten wijnfles
Maar waar dienen die etiketten op de flessen wijn nou eigenlijk voor?
Op zo'n etiket staan eigenlijk standaard vier punten. Als eerste de wijnproducent, dat is vaak een naam die je helemaal niets zegt. Het tweede wat op een etiket staat is de variëteit, dus welke druif er is gebruikt zoals Merlot of Mauzac. Er is een regel dat tenminste 75% moet bestaan uit de genoemde wijn variëteit. De andere 25% zou de producent mogen mengen met wat hij wil. Wat er nog meer op het etiket staat is natuurlijk de geografische herkomst. En als laatst staat op een etiket de zogenaamde vintage. Ofwel in welk jaar deze wijn geproduceerd is.
Goede wijnjaren
Maar wat is nou eigenlijk een goed wijnjaar? De laatste goede wijnjaren in Frankrijk waren 1990, 1995, 1996, 2000 en 2005. Toen waren de weersomstandigheden erg goed waardoor de oogst ook prima verliep. Bij teveel regen kan het zo zijn dat de oogst verpest is.