Carnaval is een groots volksfeest. Iedereen mag meedoen en niemand wordt uitgesloten van het feest. Of je nu van ‘onder de rivieren’ of ‘boven de rivieren’ komt.
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, dit gezegde is zeker van toepassing tijdens carnaval. Het draait allemaal om gezelligheid, en natuurlijk ook om de feestkleding. Want tijdens carnaval kun je er niet bijzonder genoeg uitzien. Alle soorten carnavalskleding zijn welkom tijdens dit feest, zolang het maar origineel is en opvalt! Vaak verkleeden mensen zich als een herkenbaar figuur zoals een piraat, cowboy of astronaut. Het verkleeden maakt dat iedereen net even iets losser is, het breekt sociale barrieres af en maakt een gesprek aanknopen een stuk makkelijker.
Normen en waarden tijdens carnaval
Tijdens carnaval wordt er heel wat alcohol genuttigd. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het moet wel leuk blijven! Carnaval is van oudsher een katholiek feest. Carnaval werd gevierd voordat mensen begonnen met vasten. Het vasten duurde 40 dagen, en het idee achter carnaval was dat je nog een keer lekker uitgebreid (met vrienden en familie) kon eten. Carnaval is dus eigenlijk een eetfestijn, en geen drinkfestijn!
Natuurlijk veranderen gebruiken in de loop der jaren, en er is dan ook niets mis mee dat men ook alcohol nuttigt tijdens carnaval. Toegegeven: de sfeer wordt er over het algemeen beter op en de carnavalskleding van sommige mensen ziet er des te grappiger uit. Wel is het belangrijk om enkele grenzen aan te houden.
Comazuipen
Comazuipen is nergens goed voor en het heeft niets meer met carnaval te maken. Naast het feit dat je je lichaam beschadigt doe je je omgeving ook geen plezier. Als jij zodadelijk in het ziekenhuis belandt door onverantwoord drankgebruik dan is het de gemeente en de belastingbetaler die hiervoor mag gaan betalen. Ook je ouders en famillie zal niet onder de indruk zijn. Lekker aangeschoten zijn is leuk, maar jezelf half dood drinken is echt niet ok. Vaak worden mensen ook erg lastig nadat ze te veel gedronken hebben, met name groepjes mannen.
Waar gaat carnaval wel om?
Sommige mensen vieren carnaval om daarna te gaan vasten. Dit zul je steeds minder zien, maar het komt natuurlijk nog wel voor. Tijdens het vieren van carnaval draait het om plezier maken, samenzijn met vrienden en familie en het doorbreken van de dagelijkse sleur. Veel mensen kijken maanden uit naar het feest en bereiden zich al ver van te voren voor. Welke feestkleding trekken we dit jaar aan? Doen we mee aan de optocht? Kortom, veel mensen kijken ontzettend uit naar het feest. Carnaval is ook een feest wat samen door jong en oud gevierd word, dat blijkt wel uit het volgende nieuwsbericht waarin vader en zoon tegelijkertijd prins zijn bij de tocht.
Carnaval vier je zo
Om carnaval voor iedereen leuk te houden is het belangrijk dat je ook even teruggaat naar de basis van het feest. Het draait om gezelligheid en samenzijn, sluit dus niemand uit. Alcohol is leuk, maar ken je grenzen. Tot slot draait carnaval natuurlijk ook om prachtige feestkleding, dus maak er iets moois van! Een keer per jaar mogen we met z’n allen even helemaal los gaan, laten we dat zo gezellig mogelijk doen.