Suiker is niet zo goed voor ons, dat wordt steeds duidelijker. Gelukkig kun je ook met de feestdagen toch genieten van gezondere zoete lekkernijen. Geen suiker hoeft niet te betekenen dat je zoet hoeft te laten! Integendeel. Zoet mag en kan heel verantwoord met bijvoorbeeld stevia.

Zoete verleiding

Ik hou van zoet. Feestjes, verjaardagen, sinterklaas, kerst. Altijd kom je weer in de verleiding om toch heerlijk te genieten van al die zoetigheid. Het is toch feest? Enerzijds omdat ik een pietsje aan de zware kant ben, anderzijds omdat suiker gewoon enorm ongezond is, wil ik al dat zoet laten staan, maar de heerlijke zoete trek in al die heerlijkheden kletst mijn wijze stemmetje zo onder tafel. Daar gaan we weer.

Suiker is vergif

Er is veel wit poeder dat verslavend is. Witte geraffineerde suiker kunnen we ook wel onder de verslavende middelen zetten. We consumeren zo'n beetje 40 kilo suiker per jaar per hoofd van de bevolking. Dat is niet zo best als je nagaat dat je bloeddruk er van omhoog gaat, dat je hart en vaten er heel slecht van worden, dat je er sneller van veroudert, dat je er te dik van wordt, meer kans hebt op diabetes en dat je tandarts ook nog eens rijk van je wordt.

Uitdaging

Ga vanaf nu de etiketten van je producten eens lezen en huiver maar eens over de aanwezigheid van suiker in bijna ieder flesje en potje wat je tegenkomt, nog los van de suiker in je thee, koffie, op je brood, in je andere beleg, in brood zelf. Ik kan nog wel even doorgaan. Tegelijk komt dan de volgende uitdaging. Hoe verminder je je suikerconsumptie. Wij zijn gewend om als we op onze lijn letten, light producten te pakken. Light producten zijn kunstmatig ontdaan van de vetten, maar vaak opgevuld met suikers, dus slank word je echt niet van light producten. En als er geen suiker is toegevoegd, dan is het wel aspartaam of een andere nepsuiker. Dat is ook echt geen aanrader. Over een paar jaar zal aspartaam als zoetstof verboden zijn, maar voorlopig is het nog overal in te vinden. Aspartaam kan hele enge klachten veroorzaken. Dan kun je misschien nog beter suiker nemen.

Ik wil zoet

Maar wat dan. Ik hou van zoet en ik wil zoet. Een verbetering zijn de ruwe suikers. Rietsuiker bijvoorbeeld. In rietsuiker zijn de vezels gebleven, waardoor je lichaam geen enorme piek in de suikerspiegel krijgt. De vezels zorgen dat suiker iets geleidelijker wordt opgenomen in ons systeem. Een nog betere optie is oerzoet. Oerzoet is gedroogd sap van suikerriet en is niet geraffineerd. Dat betekent dat alle vezels, vitamines en mineralen hier nog in zitten. Dat klint al stukken beter. Maar helaas heeft oerzoet nog steeds wel effect op de suikerspiegel. Weliswaar niet de enorme piek, maar toch wel wat beweging. Met mate gebruiken dus. Een paar andere zoetstoffen die goed te gebruiken zijn, zijn agavesiroop, rijststroop, cocossuiker en honing bijvoorbeeld.

Superzoet

Een hele goede vervanging van suiker is stevia. Stevia is afkomstig van een plantje uit Paraguay en is extreem veel zoeter dan suiker. Stevia is juist stabiliserend voor de suikerspiegel en is dus een echte gezonde, verantwoorde vervanger van suiker.

Van stevia wordt zelfs gezegd dat het:

  • ondersteunend kan zijn bij obesitas
  • je denkvermogen verbetert
  • cholesterol kan verlagen
  • zorgt voor een betere energiebalans
  • de vetverbranding stimuleert
  • de alvleesklier actiever maakt
  • verlagend is voor de bloeddruk
  • gaatjes kan voorkomen

Recepten

Nu ben ik helaas zelf niet zo'n keukenprinses, maar ik heb wel wat gevonden wat ik jullie echt wil aanraden.

Suikervrije recepten voor Sinterklaas, Kerst en Oudjaar

Hier vind je echt waanzinnig lekkere recepten met stevia en andere meer verantwoorde zoetstoffen. Denk maar aan verantwoorde gevulde speculaas, of je eigengemaakte gezonde(re) kruidnootjes. Speculaasbrokken, maar ook oliebollen en appelbeignets. En deze mag je zonder spijt of twijfel eten. Ze zijn een stuk verantwoorder dan wat je anders eet, dus gewoon genieten.

En een leuke uitdaging.

40 dagen zonder suiker

En dan eens kijken en voelen wat dat doet met je lijf. Hou er wel rekening mee dat je ontgiftingsverschijnselen kunt krijgen. Suiker is wel een gif en je hebt er kilo's en kilo's van gegeten, dus je lichaam zal wel een beetje protesteren. Maar je zult er bakken energie voor terugkrijgen, jonger blijven, een gezonde bloeddruk, een schonere huid en gewoon een veel gezonder lijf.

Laat je het me weten?

 

 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in