Werden de paprika´s en aubergines  vroeger vornamelijk in sub-tropische landen, zoals de Balkan, Griekenland, Italie en Spanje verbouwd, nu zijn deze producten bijne het hele jaar door in de supermarkten te krijgen. Dit dank zij de kassen in Nederland, waar bijna het hele jaar door deze producten kunnen worden geoogst .  Zowel de paprika als de aubergine zijn bijzonder rijk aan mineralen en vitaminen. De paprika bevat o.a. de vitaminen C, B1, B2, en E De aubergine de vitaminen C, B1, B2, B6, en B11 (foliumzuur). Bovendien zitten in de aubergine nog calcium, Kalium en magnesium. 

Paprika´s, aubergines, tomaten en champignions kunnen heel goed met verschillende andere groenten worden gecombineerd tot hele smakelijke gezonde gerechten, die ook mensen die aan cholesterol, diabetes en andere afwijkingen lijden goed kunnen en mogen eten.

Verwerkt in een salade, ovenschotel of gewoon als bijgerecht bij vlees, gebraden of gegrilld zijn  ze  een goede aanvulling op het dagelijks menu. Bovendien zijn deze producten relatief goedkoop en overal volop verkrijgbaar. Doordat ze rijk aan mineralen en vitaminen zijn kan men met deze producten ook de dagelijkse  behoefte aan mineralen en vitaminen goed dekken. De gele paprika b.v bevat gemiddeld meer dan 3x de hoeveelheid vitamine C van een normale sinaasappel.

 Paprika-aubergine schotel :

Benodigde ingredienten en hoeveelheden.

*   4 middelgrote uien – gesnipperd
*   2 knoflookteentjes – gesnipperd
*    4 paprikas – 2 rode, 1 gele en 1 groene – in kleine blokjes gesneden
*   3 middelgrote tomaten – in blokjes gesneden
*   250 gram champignons – gesneden
*   2 middelgrote aubergines – in blokjes gesneden
*   2 bouillon blokjes – rund
*   3 eetlepels oestersaus – verkrijgbaar in de indische winkel/toko
*   4 eetlepels vissaus – verkrijgbaar in de indische winkel/toko
*   6 eetlepels olie of 250 gram margarine
*   Peper, zout om het af te smaken
*   1 eetlepel Cajun-poeder – verkrijgbaar in de indische winkel/toko
*   1 – 1,5 liter warm water

Benodigd materiaal. 

Een diepe koekepan of wok, een snijplank en scherp mes en een spatel om alles om te roeren.

Bereiding.

Voordat men de groenten gaat snijden en met het koken begint de handen goed wassen. Het zelfde moet met de groenten worden gedaan.

In een diepe pan of wok de olie of margarine opwarmen – Zodra de olie/margarine heet is de gesnipperde uien en knoflook hierin fruiten, totdat deze glazig zijn en een kleur hebben gekregen.

De gesneden tomaten en champignons erbij doen en kort verder laten sudderen. Nadat de champignons half gaar zijn, de in blokjes gesneden paprika hieraan toevoegen en goed roeren. Het geheel weer op temperatuur laten komen.

In de tussentijd 1 – 1,5 liter water koken – Dit heeft men nodig om het verdampte vocht van de groenten massa aan te vullen

Dan de gesneden aubergines toevoegen en kort verder met wat heet water door laten koken. De bouillon blokjes met wat heet water bij het mengsel doen en alles onder roeren weer op temperatuur laten komen. Mocht het mengsel te droog worden wat water erbij gieten. Het groenten mengsel nu verder gaar laten worden.

Dan de vissaus, oestersaus en Cajun poeder aan het geheel toevoegen en met wat peper en zout op smaak brengen.

Met zout oppassen – de vissaus en oestersaus hebben al een zoutige smaak. Ook de Cajun poeder kan al wat gezouten zijn..

Geserveerd met een stukje gegrild vlees, stokbrood of een aardappelsalade zal u ongetwijfeld succes oogsten  

Opmerkingen.

Voor mensen, die streng vegetarisch eten kan men verschillende ingredienten vervangen en wel: De runder bouillon blokjes door groenten bouillon blokjes. In plaats van oestersaus en visolie neemt men dan 1 eetlepel provencaalse kruiden. Met peper, en wat tomaten ketchup en paprika poeder kan men het geheel dan weer op smaak brengen.

Mensen die de smaak van aubergines niet zo lekker vinden, kunnen de aubergines gewoon weglaten. Hierdoor zal het geheel meer naar paprika gaan smaken.

Ook met de Cajun poeder moet heel voorzichtig worden om gegaan. In sommige gevallen is deze poeder zo scherp dat hierdoor de smaak van het gerecht negatief wordt beinvloedt. Desgewenst kan men in plaats van Cajun peder ook een milde paprika poeder nemen.

Obst und Gemüse.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in