Steeds weer waaien rages uit andere landen over naar Nederland. Zo was het maken van loom (arm)bandjes in 2013 al een rage in de Verenigde Staten, dit jaar lijkt het al de rage van 2014 te worden onder vooral jonge meiden vanaf een jaar of acht, maar volwassenen kunnen zich prima vermaken met elastiekjes en een loom. 

Wat zijn Loom Armbandjes dan?

""Loom armbandjes worden gemaakt van kleine (fel)gekleurde elastiekjes. Loom is het Engelse woord voor weefgetouw, en deze loom is onmisbaar in het maken van de armbandjes. De naam zegt het dus eigenlijk al.

De elastiekjes worden op een speciaal voor deze stiekjes ontwikkelde ‘loom’ geklemd om vervolgens met een haaknaald om en om over elkaar ‘geknoopt’ te worden. Zo ontstaat langzaam een armband, ring of ketting. De loom is breed en lang genoeg om de bandjes in verschillende uitvoeringen te maken. Wel is aan te raden om makkelijk te beginnen en eerst het knopen van een enkel armbandje onder de knie te krijgen. Wanneer je eenmaal door hebt hoe het werkt kun je wat verder gaan in moeilijkheidsgraad. Uiteindelijk zou je er zelfs diertjes, sleutelhangers en bijvoorbeeld tassen van kunnen maken!

Verschillende merken en soorten

De loom bandjes zijn in 2011 al bedacht door een Chinese Amerikaan. Hij zag dat zijn dochters armbandjes aan het knopen waren met elastiekjes en is daardoor op het idee gekomen.

In 2012 is de eerste complete set om loom bandjes te maken op de markt gekomen, Rainbow Loom genaamd (dit waarschijnlijk vanwege de kleurrijke elastiekjes). Dit is dus het originele merk.

In Amerika is Rainbow Loom in 2013 zo populair geworden, dat er zelfs scholen waren die de bandjes verboden. Dit omdat de aandacht van de kinderen niet meer naar de les ging maar enkel naar de bandjes.

Door die populariteit is het een logisch gegeven dat meerdere fabrikanten een slaatje hieruit willen slaan.

Er zijn ondertussen meerdere fabrikanten die de sets produceren, onder andere de Band-it Loom, FunLoom en de Cra-Z-Loom. Maar ook zijn er een heleboel namaakvarianten op de markt gebracht, met dezelfde naam als de originele set Rainbow Loom.

Webshops schieten als paddenstoelen uit de grond, evenals websites met instructies voor het maken van verschillende patronen. Stap voor stap wordt het uitgelegd, zodat iedereen het in principe kan.

Omdat de loom bandjes zo nieuw zijn bedenkt men dagelijks nieuwe patronen, zodat er ook steeds meer op het internet te vinden zullen zijn.

Ook op Youtube kan men uitleg vinden over het knopen van de bandjes, alleen het overgrote deel van de filmpjes is Engels gesproken. Aangezien de bandjes meest bedoeld zijn voor jonge meisjes (vanaf een jaar of acht), zullen zij vaak moeite hebben met het begrijpen van de filmpjes.

Gelukkig zijn er ook Nederlandse sites waarop de instructies voor verschillende niveaus te vinden zijn.

Vanaf februari dit jaar is er ook een boek verkrijgbaar met allerlei patronen.

Voorbeelden van verschillende patronen

""

 

In principe kan men het beste beginnen met de ‘Single Stitch Armband’. Hiermee leert men de basistechniek die men nodig heeft om in principe alle patronen te kunnen maken.

 

 

""

 

Wanneer je de single steek onder de knie hebt, kan je wellicht een stapje verder gaan en de Triple Single Stitch gaan proberen. Op het plaatje zie je dat dit er al wat ingewikkelder uitziet, maar ook dit bandje is goed te maken door een beginner.

 

 

 

""

 

Wanneer je wat verder gevorderd bent is bijvoorbeeld de Starburst Armband de volgende stap. Je bent er even mee bezig, maar dan heb je wel een prachtig resultaat!

 

 

 

""

Zelfs diertjes zijn te maken met de silliconen elastiekjes. Op het plaatje hiernaast is een kuikentje te zien, maar ook onder de diertjes zijn er tal van mogelijkheden!

 

 

 

 

Ook erg leuk voor gevorderden is de Ladder Armband. De naam zegt het al, deze ziet eruit als een ladder. Uitleg voor al deze patronen is op verschillende sites te vinden, bijvoorbeeld op loomers.nl of rainbowloom.nl.

Natuurlijk zijn er nog veel meer patronen, en bovendien kan iedereen zelf ook patronen bedenken. De mogelijkheden zijn oneindig. (Puber)meiden zijn er gek op, maar het is voor volwassenen ook erg leuk om op deze manier zelf sieraden te maken!

Nog even en heel Nederland is aan het loomen!

www.loomers.nl, www.rainbowloom.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in