Gepofte rijst met een beetje zout. Vanwege het vetvrije en caloriearme karakter van de rijstwafel, lijken ze voor mensen die op hun gewicht letten al gauw een verantwoord tussendoortje. Maar is dat wel echt zo? Steeds vaker wordt het zo onschuldig lijkende tussendoortje onder de loep gelegd. Misschien heb je wel eens gelezen dat rijstwafels giftig kunnen zijn. Wat is er allemaal van die beschuldigende beweringen waar? Todio.nl zette een paar feitjes rond een van Nederlands meest omstreden snacks voor je op een rijtje.

De voedzaamheid van een rijstwafel

Stiekem weten we het wel: een rijstwafel bevat weinig voedingsstoffen. Dat komt erop neer dat je een stuk minder makkelijk verzadigd raakt. Je dient er dus zelf voor te zorgen dat je rijstwafel voedzaam wordt. Dit doe je door hem van verantwoord beleg zoals kaas, kipfilet, humus, komkommer of tomaatjes te voorzien. Rijstwafels zijn overigens niet glutenvrij, maar hebben een dusdanige samenstelling dat ze door mensen met een glutenintolerantie toch prima gegeten kunnen worden.

Rijstwafels met een smaakje

Aan rijstwafels zit maar vrij weinig smaak. Daarom gaan mensen op zoek naar manieren om deze light snack wat te ‘pimpen’. Heb je er in je drukke dagelijkse leven even geen tijd voor om hem te beleggen met een van de bovenstaande gezonde producten? Dan grijp je al gauw naar de rijstwafels met een smaakje. Paprika bijvoorbeeld, of met kaassmaak. Hier doe je jezelf echter geen plezier mee. Door de vele kleur- en smaakstoffen en toegevoegde zout en suiker ben je juist ongezonder bezig. Probeer dan liever een quinoa-, spelt- of maiswafel.

Een rijstwafel of een boterham?

Vergelijken we een rijstwafel met een volkoren boterham, dan moet die eerstgenoemde toch het onderspit delven. Alhoewel een rijstwafel ondanks zijn lichte gewicht toch redelijk wat vezels bevat, zijn dit er lang niet zoveel als de hoeveelheid die je in een boterham terugvindt. Ook bevat diezelfde boterham meer mineralen. Een rijstwafel is op zijn beurt weer een goede bron van magnesium en kalium. Het is dus het beste om een rijstwafel niet in plaats van een boterham te eten, maar bijvoorbeeld wel in plaats van dat koekje dat je anders bij de koffie zou hebben genomen.

De glycemische index van een rijstwafel

Rijstwafels lijk je wel de hele dag door te kunnen eten. Niet zo gek, want behalve weinig calorieën bevatten ze ook nog eens weinig voedingsstoffen. En dat terwijl ze wel weer een hoge glycemische index hebben. Dit wil zeggen dat ze zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Deze daalt echter ook weer razendsnel, waardoor je binnen de kortste keren weer honger zult hebben. Met de toevoeging van beleg vang je dit slechts gedeeltelijk op.

Arsenicum

Tot slot arsenicum, dat ook wel arseen wordt genoemd. Dit is een giftige stof die door bodemvervuiling in voedingsmiddelen terecht kan komen. Zo ook in rijstplanten. Dit werpt dan ook een schaduw over de rijstwafel. Alhoewel je er wel veel van moet eten om er schade aan je lichaam mee toe te brengen, kun je het tussendoortje het beste maar met mate eten. Voor kinderen is het risico nog wat groter. Zij mogen niet elke dag een rijstwafel eten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in