Ons gewicht neemt een belangrijke plaats in in ons leven. We moeten gezond leven en een gezond gewicht hebben. En om daar te komen, nemen we onze toevlucht in allerlei diëten die vooral erg ongezond kllinken. En dat terwijl de oplossing zo voor de hand ligt. Eet en eet gezond. Hoe? Dit zijn alvast waardevolle 8 tips.

Eet!

Sla geen maaltijd en zelfs geen tussendoortje over. Een van de belangrijke regels om af te vallen is: zorg dat je geen honger krijgt en doe dit met gezond eten. Dus sla niet je ontbijt over, maar eet een graanproduct  (boterham of pap zoals Brinta), eet halverwege de ochtend iets van fruit (en als je honger hebt; meer fruit), eet je lunch (en dat betekent: eet boterhammen met gezond beleg), eet halverwege de middag een tussendoortje (fruit totdat je geen honger meer hebt) en eet een gezonde warme maaltijd. De truc van dit verhaal is dat je ervoor zorgt dat je geen honger krijgt. Want als je honger krijgt, verlies je je zelfbeheersing op een gegeven moment. En dan gaat het mis. Voorkomen is ook hierbij beter dan genezen!

 

Drink water (en thee)

Door water en thee te drinken, loop je veel calorieën mis (en dat is goed), maar het zorgt ook nog eens voor een vol gevoel en het schijnt het proces van afvallen te versnellen. Vooral groene thee is in dat kader een goede keuze. Drink sowieso bij ieder eetmoment een glas water of thee (zonder suiker en melk). 

Eet met kleine hapjes

Onze maag is heel goed in staat ons te vertellen wanneer we genoeg gegeten hebben. Maar dan moet hij daarvoor wel de tijd krijgen. We zijn over het algemeen gewend grote happen te nemen. Daardoor hebben we, voordat onze maag ons kan vertellen dat we genoeg hebben, dan eigenlijk al veel meer dan genoeg gegeten. Als je overstapt op kleiner bestek, of je boterham in kleinere stukjes snijdt, verleng je je maaltijden en zal je het volsignaal krijgen op een moment dat je veel minder gegeten hebt. Simpel en doeltreffend!

 

Eet niet meer na 8 uur ’s avonds

Na deze tijd zal je lichaam het eten niet meer goed verteren, maar het gegeven voedsel opslaan als vet. Niet echt wat je wilt, dus voorkom dit. Bijvoorbeeld door om 8 uur je tanden te poetsen.

 

Eet veel (heel veel) fruit

Fruit en groenten lijken de sleutel te zijn tot het verliezen van gewicht. Ze bevatten natuurlijk vitaminen, maar ook vezels en zorgen dus voor een vol gevoel. Fruit heeft ook nog eens een aangename smaak en is er in veel variaties, dus ga op zoek naar fruit dat je echt lekker vindt en gebruik dat als tussendoortjes en als hongerstiller.

 

Eet alles, maar niet altijd

Leg jezelf vooral niet op dat je iets niet zou mogen eten. De menselijke psyche is grappig: binnen een kwartier kun je nergens anders meer aan denken dan aan je ‘verboden voedsel.’ Niet heel effectief dus. Matig je slechte voedsel. Dus sta jezelf toe om een keer per week patat te eten en weersta daardoor de verleiding om de snackbar dagelijks binnen te vallen.

 

Eet van een klein bord

Je eet voor een aanzienlijk gedeelte met je ogen. Een vol bord leegeten voelt lekker, maar hoe groot dat bord is, lijkt niet zoveel uit te maken. Met een klein bord, eet je veel minder, maar voel je je niet minder verzadigd. Supertip!

 

Haal je eten uit het zicht

En misschien wel de allerbelangrijkste: zorg ervoor dat je geen trek meer krijgt via je ogen. Als je ongezond eten hebt liggen op plekken waar je het goed kunt zien, krijg je er onbewust trek van. Dus haal je aanrecht leeg, zet al je snoeppotten uit het zicht en leg op die plekken gezond eten neer. Je zult merken dat je onbewust minder vreettrek krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in