Programma’s als Heel Holland Bakt zorgen voor meer enthousiasme onder de kijkers als het gaat om bakken. Na het uitzenden op zondagavond zijn veel reacties te zien van mensen op de app Twitter. “#HeelHollandBakt ben ik de enige die spontaan trek krijgt in taarten, morgen meteen naar de winkel!” De kans is groot dat ook jij bij het zien van die heerlijk uitziende op elkaar gestapelde taarten meteen wilt bakken. Natuurlijk moet de taart net zo goed smaken als dat hij er op TV uitziet. Hoe lukt ook jou om een verrukkelijk en verleidelijk uitziende taart te bakken? Wij geven je daar alle tips over in deze blog.

Stappenplan voor tijdens het bakken

Ten eerste kies een taart op jouw niveau. Leg de lat in het begin niet te hoog en kies een simpel recept. Kies zorgvuldig de juiste ingrediënten en leg wat nodig is op kamertemperatuur. Dit is belangrijk, omdat bijvoorbeeld koude eieren de textuur van gerechten met een groot vetgehalte kunnen veranderen. Wees je ook bewust van de ruimte waarin je werkt. Een rommelige werkruimte is altijd terug te zien in het resultaat. Blijf dus goed opruimen. Voor bakken is het meestal beter om pietje precies te zijn dan je eigen draai eraan te geven in het recept. Aangepaste samenstellingen kunnen vaak niet goed uitpakken in de oven. En dat in tegenstelling tot koken, waarbij het vaak wel mogelijk is.

Tips voor de vulling

Een taart vullen kan op veel verschillende manieren. Je kunt botercrème erin spuiten of verse stukjes fruit in het beslag mengen. Voordat je de taartvulling toevoegt, zorg je dat de taart al enige tijd is afgekoeld. Je kunt zelfs een dag wachten of de taart in de koelkast laten afkoelen, zodat het vullen makkelijker gaat. Snijd de taart in verschillende lagen. Dit kan één keer snijden, maar ook meer als je meerdere boter crème lagen wilt. Je kunt nu meteen de onderste laag (die glad is door de bakvorm) bovenop plaatsen voor een strakker uitziend resultaat. Bij vochtige vullingen kun je een verhoging spuiten zodat het niet gaat lekken. Daarnaast zorg je ervoor dat je niet te veel langs de randen vult, als de taart geen bekleding heeft. Te veel te weinig vulling is niet goed, doe dit dus met mate!

Tips voor de bekleding

Bij een taart hoort niet alleen een heerlijke smaak, maar ook een aantrekkelijk gedecoreerde buitenkant. Je kunt in de decoratie een stuk vrijer zijn dan in de vulling. Voor inspiratie kun je kijken op de site van onder andere Oetker of op Pinterest. Je kunt versieren met marsepein, fondant, eten en meer. Je kunt van je taart een object of een dier maken. Maar ook met behulp van slagroom of botercrème kleurstof kun je iets moois presenteren, zoals een rozentaart. Veel mensen hebben moeite met de bekleding van fondant. Zorg ten minste dat je poedersuiker strooit en je fondant ongeveer tot 3 mm dikte uitrolt. Te dun zorgt vaak voor scheuren, wat snel rommelig oogt. Hopelijk heb je wat aan deze tips en veel bakplezier! Onthoud: plezier is het belangrijkste tijdens het bakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in