Vruchtenlikeur kun je maken van verschillende soorten vruchten. Bij vruchten, zolas bijvoorbeeld cranberry’s en peren, die weinig sap bevatten gebruik je een jenever of Weizen Korn met een laag percentage alcohol (38%-40%).

Perenlikeur

Deze likeur bevat 23% alcohol

Wat heb je nodig voor 2 liter likeur:

  • 2 weckpotten van 2 liter
  • Trechter (het liefst met zeef)
  • Middelgrote pan
  • Pollepel
  • Kaasdoek
  • Plastic koffiefilter
  • Koffiefilter zakje(s)
  • 1 kilo rijpe, geurende peren
  • 1,2 liter Weizen Korn 38% (2 flessen 0,70 cl)
  • 1 theelepeltje pecto-enzymen
  • 1 theelepel wijnsteenzuur
  • 350 gram suiker
  • 150cc water
  • 30cc Beesweet (=bijensuiker)

Bereiding perenlikeur:

Soort peren

Neem rijpe peren bij voorkeur biologische, dit mogen best 2dekeus peren zijn, maar ze mogen niet verrot zijn.

De soort waar je de beste perenlikeur van maakt zijn de soorten die lekker geuren. Zet de peren in de huiskamer en als je ze bij binnenkomst ruikt, dan is dat een prima soort om likeur van te maken.

Was de peren en haal het klokkenhuis en de lig en/of rotte plekken eruit. Doe vervolgens de peren met schil en al in kleine stukjes in de weckpot. Doe dan het wijnsteenzuur en de pecto-enzymen bij de peren en schenk er dan 1 fles Weizen Korn bij. De peren moeten nu onder de Weizen Korn staan. Maak de weckpot dicht en schudt de inhoud (niet te hard) door elkaar. Laat het mengsel 1 etmaal in het donker staan, zodat de pecto-enzymen de pectine in de peren af kan breken. Schenk vervolgens de 0,5 liter Korn erbij en laat de peren 6 tot 8 weken macereren (=trekken). Zet ze in een donkere ruimte (bijvoorbeeld de kelder of meterkast) of doe deze in een grijze vuilniszak, zodat er niet of weinig licht op de likeur valt.

Filteren likeur

Haal na 6 (of 8 weken) de likeur te voorschijn en filter de perenlikeur door een kaasdoek. Doe de kaasdoek in een grote trechter, het liefst met een zeefje onderin. Zet de trechter op de 2de schone weckfles en giet de perenlikeur er door. Wring de kaasdoek met de peren goed uit en gooi daarna de achter gebleven peren weg. Laat vervolgens de likeur 2 dagen rusten. Het vruchtvlees zakt dan naar de bodem, dit kun je goed zien het lijkt of de likeur dan uit twee lagen bestaat. Filter daarna de perenlikeur door papieren koffiefilters. Spoel het filterzakje(s) steeds aan de buitenkant af. Het filteren kan wel een paar dagen duren, maar zo krijg je een mooie heldere likeur. Vervang de koffiefilter elke keer als deze vol is en niet meer doorloopt. De kleur van perenlikeur kan verschillend van kleur zijn, dit komt mede door de soort peer die gebruikt wordt.

Suiker toevoegen

Nadat de perenlikeur goed gefilterd is, gaan we invert suiker maken. Ga als volgt te werk. Schenk het water samen met de suiker in een pan, die groot genoeg is om het water en de suiker al roerend aan de kook te brengen. Neem kristalsuiker van goede kwaliteit. Let op blijf roeren tot het suikerwater borrelt, anders brandt u suiker misschien aan en kunt u opnieuw beginnen. Als het mengsel kookt, kunt u het gas laag en het elektrisch uit zetten. Laat het nog 10 minuten zachtjes borrelen, u hoeft dan niet meer constant te roeren. Laat vervolgens het suikerwater af koelen, tot deze lauw is. Dit gaat sneller als u de pan in een bodempje koud water zet. Voeg vervolgens het afgekoelde suikerwater en de Beesweet toe aan de likeur. Beesweet wordt aan perenlikeur toe gevoegd om deze stroperiger/ dikker te maken. Schudt of roer alles goed door elkaar en zet de likeur nog eens 3 weken in het donker.

Daarna is de perenlikeur klaar en kunt je naar hartenlust proeven.

Proost.

Tip:

Beesweet of bijensuiker kan vervangen worden door glucosesiroop (dit wordt vaak door bakkers gebruikt). Glucosesiroop is echter niet vloeibaar en dient dus eerst au-bain-Marie verwarmt te worden, voordat deze aan de likeur kan worden toegevoegd. Ook is glucosesiroop zoeter dan Beesweet er dient dus minder van worden toegevoegd. Voor dit recept 25 cc.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in