Elk jaar hebben honderden mensen wel een keer last van de griep. Wat is de griep nu eigenlijk en wat kun je ertegen doen.
De griep
De griep, ook wel influenza genoemd, wordt veroorzaakt door een influenza virus welke zorgt voor een acute luchtweginfectie. De huisarts stelt de diagnose wanneer er sprake is van een acuut begin en op basis van een aantal symptomen.
Symptomen
Uit het onderstaande rijtje moet minimaal 1 van de symptomen aanwezig zijn.
- Koorts
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Spierpijn
Naast een van de symptomen hierboven, moet ook nog minimaal een van de symptomen hieronder aanwezig zijn.
- Hoesten
- Keelpijn
- Kortademigheid
- Neusverkoudheid
Wat doet het virus?
Het virus vermenigvuldigt zich in de bovenste cellagen van de luchtwegen. Binnen enkele dagen stijgt ineens de temperatuur (vaak gepaard met rillingen) en ontstaat het beeld met hoofdpijn, misselijkheid en hoesten. De helft van de mensen die geïnfecteerd zijn, heeft een immuniteit voor het virus opgebouwd waardoor deze mensen niet ziek worden.
3 types
Algemeen genomen heb je 3 types influenza virussen met weer verschillende subtypes.
- Type A
- Type B
- Type C
De bekende influenza-epidemieën worden veroorzaakt door type A en type B. Type C veroorzaakt meestal een onschuldig griepje.
Waarom worden we elk jaar weer ziek?
Net als in de mens kunnen er kleine mutaties in het virus ontstaan. Door deze kleine veranderingen in het influenzavirus is het virus elk jaar weer in staat om mensen te infecteren wat weer lijdt tot de griep.
Griep van dieren krijgen
Net als mensen, kunnen dieren ziek worden van het influenza virus. Dat dieren door een bepaald type ziek wordt, betekend echter nog niet dat wij ook ziek worden van dit virus. Soms dan treedt er een mutatie op in zo een virus waardoor wij er wel ziek van worden. Het grote nadeel hiervan is dat wij er dan helemaal geen weerstand tegen hebben opgebouwd.
In tegenstelling tot de griep epidemieën waarbij een aangepast virus dat we al eerder hebben gehad de griep veroorzaakt en daardoor beperkt blijft in de verspreiding, hebben we geen bescherming tegen dit helemaal nieuwe virus. Het gevolg is dan ook een pandemie (wereldwijde epidemie)
Wat te doen bij griep.
De griep is over het algemeen een onschuldige aandoening. Het lichaam heeft meestal geen hulp nodig en ruimt het virus zelfstandig op. De griep duurt meestal 3 tot 5 dagen, maar volledig herstel kan wel 2 tot 3 weken duren.
Enkele tips bij griep:
· Veel drinken
· Bedrust is niet noodzakelijk, maar inspanning wordt afgeraden.
· Paracetamol kan de symptomen verminderen, maar geneest niet.
In sommige gevallen kan de huisarts een geneesmiddel voorschrijven, maar in de meeste gevallen zijn de bijwerkingen erger dan de griep zelf en zal een huisarts liever geen geneesmiddelen voorschrijven.
Vaccinatie
Voor sommige mensen vormt het virus een risico. Deze mensen kunnen dan gevaccineerd worden. De vaccinatie is dan bedoeld om complicaties ten gevolge van een influenza virus infectie te voorkomen of vanwege de hoge mortaliteit bij risicopatiënten te verlagen. Hoe effectief het vaccin is, is afhankelijk van de overeenkomst tussen de virussen die in het vaccin verwerkt zijn en de virussen die rondcirculeren.
Bijwerkingen van de vaccinatie
Er zijn wel vaker symptomen genoemd door patiënten, maar wanneer deze patiënten dan een placebo (medicijn zonder werkzame stoffen) werd gegeven, werden die symptomen ook genoemd. Als conclusie wordt hieruit getrokken dat die symptomen dan niet bij het medicijn hoort, maar vaak als gevolg van iets anders of door het lichaam zelf wordt veroorzaakt. Er is maar een bijwerking die bewezen is (die niet aanwezig was bij de placebo): soms ontstaat er op de plaats van injectie roodheid, zwelling en pijnlijkheid.
Risicopatiënten zijn patiënten met:
- luchtweg afwijkingen/functiestoornissen
- een stoornis in de hartfunctie
- diabetes
- ernstige nierinsufficiëntie
- recente beenmergtransplantatie
- HIV infectie
- 60 jaar of ouder
- Verminderde weerstand
Zie ook: http://mens-en-lichaam.com/mens-en-lichaam.com/griep/
NHG-standaard influenza en influenzavaccinatie