Zowel jong als oud houdt van een pannenkoek, maar ooit al eens zelf een pannenkoek gemaakt? Dat smaakt nog duizend keer beter! Volg het recept en in geen tijd heb je een stapel pannenkoeken waar je vingers en duimen van kan aflikken.
Ingrediënten
- 200 gram tarwebloem voor patisserie
- 30 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 liter melk
- 4 eieren
- boter
Bereidingswijze
- Weeg de tarwebloem en kristalsuiker af.
- Doe in een kom eerst de 200 gram tarwebloem en daarna de kristalsuiker.
- Voeg dan ook het zakje vanillesuiker en de melk toe.
- Doe de vier eieren, zowel dooier als eiwit, erbij en roer alles goed met een klopper.
- Vet de pan in en zorg dat hij goed heet is voor je begint met het bakken van de pannenkoeken.
- Giet met een kleine pollepel het deeg in de pan. Controleer met een vork of de randjes krokant beginnen te worden. Als je merkt dat het niet helemaal meer vloeibaar is, kun je de pannenkoek omdraaien met een spatel en kort de ommezijde bakken.
- Draai met je pan tijdens het opgieten van het deeg, zo wordt het beslag mooi gelijkmatig verdeeld.
Smaaktips
Je kan tijdens het bereiden van het deeg ook een scheut maïsolie of zonnebloemolie toevoegen. Dit is echter niet noodzakelijk, maar geeft een extra smaak.
Een heel goede tip is om eerst een pannenkoek te maken en die te proeven; zo kan je proeven of er nog wat suiker moet toegevoegd worden of niet. Meestal gebruik ik sowieso twee zakjes vanillesuiker voor de smaak, maar dat is een persoonlijke keuze. Ben je tevreden over de smaak van de pannenkoek, dan kan je verder met het bakken van de pannenkoeken.
Serveertips
Pannenkoeken zijn een lekkernij voor zowel groot als klein, maar je hebt ook verschillende manieren om deze overheerlijke pannenkoeken te serveren. De klassieke manier is gewoon de pannenkoek bestrooien met poedersuiker, witte suiker, bruine suiker of kindjessuiker – dit is net als bruine suiker, maar dan een beigeachtige kleur. Voor de zoetebekken kan je er ook confituur op smeren, of een torentje slagroom. Een meer artistieke serveerwijze, maar super lekker, is een bolletje vanille ijs in het midden van de pannenkoek leggen. Je kan dan kiezen of je er nog een pannenkoek op legt of gewoon één pannenkoek plooit met dat bolletje ijs erin. Giet er wat chocoladesaus over of wat caramel – wat jou het meeste smaakt. Een ietwat gezondere serveertip is met vers fruit. Leg bijvoorbeeld aardbeien of banaan op de pannenkoek, maar natuurlijk is het gamma aan fruit heel wat uitgebreider en kan je dus zelf experimenteren met je favoriete fruit.
Smakelijk!