Dagelijks zetten veel mensen een kopje thee. Toch is er een verschil tussen zakjes thee en losse thee. Er zijn veel soorten en zijn al die kruideninfusies ook te benoemen als thee?
Oorsprong
Over de oorsprong van thee bestaan verschillende versies. Een eerste versie is die van keizer shen-nung uit China. Hier is een legende over ontstaat. De keizer was een pot met water aan het koken. Door de wind kwamen er per ongeluk blaadjes in het water terecht. De keizer dronk ervan en zo zou thee ontstaan zijn. Hij schreef dit neer is zijn medische encyclopedie “Pen Ts’ao”.
In een ander verhaal rond het ontstaan van thee speelt Dharma de hoofdrol. Hij maakte een tocht van India naar China waar hij negen jaar lang ging mediteren, zonder te slapen. Toch viel hij in slaap. Als hij weer wakker werd, was hij razend kwaad op zichzelf en beloofde nooit meer te slapen. Om dit te doen slagen, sneed hij beide oogleden af. Deze oogleden vielen op de grond en veranderde in theezaadjes. Uit deze zaadjes ontstond dan vervolgens een struik. Als je van deze thee drinkt, zou je eeuwig wakker blijven.
Zoals je al kan raden zijn dit slechts enkele legendes over het ontstaan van thee. Vermoedelijk ligt de oorsprong van het ontstaan van thee bij de inwoners van Zuid-Oost Azië. Ook vandaag de dag groeit de thee daar nog altijd in het wild.
Vanaf ongeveer de vijfde eeuw na Christus is men thee beginnen telen in Midden China. Dit werd dan ook de primaire drank in China. Boeren hielden zelfs een stuk van hun grond vrij om hun eigen grond te kunnen telen. Tot op de dag van vandaag wordt in veel landen thee als primaire drank gedronken. Niet alleen voor de smaak maar ook voor de geneeskrachtige kruiden waar men een grote waarde aan toekent.
Groene, witte en zwarte thee
Je hebt verschillende soorten thee. Elke soort thee wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant camellia sinensis. Deze theestruiken groeien in een tropisch klimaat. Zowel de groene, witte als zwarte thee is dus afkomstig van dezelfde plant. Het verschilt ligt hem in de wijze waarop de thee verwerkt wordt. Bij groene thee zijn de bladeren verwelkt en deze worden dan gedroogd of gebrand. Voor witte thee gaat men de blaadjes enkel licht stomen en daarna drogen. Bij zwarte thee worden de blaadjes blootgesteld aan lucht tot ze droog zijn.
Op thee lijkende dranken
Er zijn ook andere kruiden die men met water zet en doorgaan als thee. Dit zijn eigenlijk infusies. Voorbeelden hiervan zijn: kamille, rooibos, pepermunt, brandnetel, lindebloesem, coca, zoethout, steranijs, venkelzout en maté.
Losse thee of zakjes?
Wanneer je kiest voor pure kwaliteit, kies je best voor de losse thee. De smaak is zuiverder en het heeft een langere houdbaarheidsdatum. Tegenwoordig stijgt eveneens de kwaliteit van thee in zakjes. Mensen denken vaak dat losse thee erg duur is. Niets is minder waar. Ga gerust eens een kijkje nemen in een speciaalzaak. Wel is het zo dat de keuze wellicht beperkter is dan de zakjes thee.
Wist je dat?
- Thee de vruchtbaarheid kan verhogen.
- Zwarte thee helpt bij de behandeling van wratten.
- Groene thee helpt bij het afslanken omdat het de stofwisseling verhoogt.
- Thee helpt tandglazuur gezond te houden.
- Thee is gezonder dan koffie.
- Een theezakje wel meer dan 7 of 8 soorten thee kan bevatten.
- Kamillethee maakt blond haar een tint lichter.
- Vochtige theezakjes op de ogen helpt gezwollen ogen of wallen te verminderen.
- Thee voorkomt bepaalde soorten kanker zoals prostaatkanker.