Per jaar vinden er 70.000 scheidingen plaats, dit is inclusief niet gehuwde samenwonenden. Een schrikbarend cijfer? In Nederland zijn er zo'n 470.000 aleenstaande ouders. En eigenlijk rust er nog steeds een taboe op. Of toch niet?

Onlangs verscheen er een nieuw magazine voor een nieuwe doelgroep. Het tijdschrift Basta schrijft voor mensen die in een scheiding liggen of na het scheiden het leven weer op proberen te pakken. Ze proberen dat door te laten zien dat scheiden niet het een einde hoeft te betekenen maar ook heel positief kan zijn. Iets maken van je eigen leven, genieten daarvan en dat door te geven aan je kinderen.

Hoogst  aantal scheidingen""

In maart 2011 is het hoogst aantal scheidingen geregistreerd sinds het CBS de cijfers bijhoudt. En financieel gezien trekken de vrouwen aan het kortste eind. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen er na een scheiding  financieel gezien gemiddeld zo’n vierentwintig procent op achteruit gaan, terwijl mannen er zeven procent op vooruitgaan. Vooral gescheiden moeders, bij wie de kinderen blijven wonen, hebben het zwaar. Omdat zij vaak parttime werken verdienen ze weinig en krijgen vaak geen kinderalimentatie. Slechts de helft van de gescheiden ouders maakt afspraken over kinderalimentatie. Partneralimentatie komt nog minder voor, slechts in tien procent van de gevallen. En bij met name niet geregistreerde partnerschappen gaat het vaak falikant mis. Als niet-gehuwden uit elkaar gaan is het niet wettelijk verplicht dat zij een ouderschapsplan maken of elkaar financieel te onderhouden

Afspraken maken

Dus is het belangrijk voor vrouwen om afspraken hierover te maken, buiten de afspraken die je maakt over hoe je de inboedel gaat verdelen moet je het zeker hebben over (kinder)alimentatie. In feite zijn er twee verschillende alimentaties:

  • De 'gewone' alimentatie. Als de ene ex-parner niet voldoende inkomen heeft en dat ook niet zelf kan verwerven zal de andere ex-partner een bijdrage moeten leveren voor de kosten van het levensonderhoud. Dit wordt de 'partneralimentatie' genoemd.
  • Kinderalimentatie. Een verplichting van ouders om te voorzien in de kosten van opvoeding en verzorging van hun kinderen tot en met hun 20e jaar, en in sommige situaties nog enige tijd daarna. De ouders moeten die kosten samen voor hun rekening nemen naar verhouding van hun draagkracht. Er zijn vuistregels voor om dat voor gescheiden ouders uit te werken.

Mediator

Bemiddeling bij een scheiding is bedoeld om te komen tot afspraken. Afspraken waar beide partijen mee instemmen. De bemiddelaar of mediator begeleidt en adviseert in dit proces.

De voordelen hiervan zijn:

De partijen horen van elkaar hoe ieder erover denkt en blijven hierdoor actief betrokken bij hun scheiding. Door te blijven praten komen er meer mogelijkheden voor oplossingen en is een gezamenlijke oplossing vaak beter te accepteren. Dit proces is vaak sneller en goedkoper dan twee advocaten in de arm nemen.

Kosten van een scheiding

Ten eerste heb je natuurlijk de kosten van een advocaat, deze ligt gemiddeld tussen de € 150,- en € 200,- per uur. Als je scheiding niet al te ingewikkeld is kan je misschien een vaste prijs afspreken. Reken dan toch wel zo'n € 2500,-. Hoe lastiger de scheiding, hoe meer uren een advocaat eraan moet spenderen.

Daarnaast heb je de kosten van de rechtbank, het griffierecht kost ongeveer € 190,-. En dan heb je misschien nog de kosten van een notaris, therapeut of een accountant.

 

Ook schrijven en geld verdienen bij Todio? Doe met ons mee en meld je hier aan.

www.bastamagazine.nl
www.nibud.nl
www.allesoverscheiding.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in