Er zijn meer dan 3.200 verschillende soorten thee, maar allemaal komen ze van dezelfde plant. Wat is dan wel het verschil?

Inleiding

Veel mensen denken dat met zoveel verschillende soorten thee, er ook een grote hoeveelheid verschillende theeplanten is. Vaak wordt daarbij gedacht dat witte thee van een wittere theeplant komt en groene thee van een groenere plant. Maar niets is minder waar.

Verrassend genoeg is er maar een soort theeplant, de Camellia Sinensis. De grote variatie in soorten thee is volledig te danken aan de creativiteit van de mensen die de thee verwerken. Het verschil in smaak en uiterlijk van de verschillende soorten thee heeft diverse oorzaken. Voorbeelden hiervan zijn de hoogte en klimaat waar de plant groeit, het deel van de plant dat wordt gebruikt en vooral wat er met de theebladeren gedaan wordt nadat ze zijn geoogst. Elke proces heeft zijn eigen bijzondere handelingen die vaak gebaseerd zijn op honderden jaren ervaring en experimenteren.

Zwarte thee

De populairste soort thee is nog altijd de zogenaamde zwarte thee. Nadat de theebladeren zijn geoogst, gaan ze door een relatief kort, 12 tot 18 uur durend, droogproces waardoor ze beter handelbaar worden. De volgende stap is het rollen van de bladeren waardoor al de plantsappen en enzymen naar de oppervlakte komen. Vervolgens worden de bladeren in vochtige kamers geplaatst om te oxideren, waardoor ze hun zwarte kleur krijgen. De laatste stap is het roosteren van de bladeren in een oven. Hierdoor breken de enzymen af zodat het oxidatieproces gestopt wordt. De duur en temperatuur in de oven verschilt per fabrikant en is meestal een goed bewaard geheim.

Groene thee

De volgende groep is de groene thee, die tegenwoordig heel sterk aan populariteit aan het winnen is. Het grootste verschil met zwarte thee, is dat bij groene thee de oxidatie wordt overgeslagen. Nadat de theebladeren gedroogd zijn, worden ze snel in de oven geplaatst. Dit is gelijk de laatste stap in het productieproces. Er zijn slechts enkele uitzonderingen waarbij de thee eerst wordt gestoomd om de bladeren te doden zoals bij Sencha en Gyokuro.

Oolong thee

Op basis van deze twee erg verschillende processen, valt het te verwachten dat er ook nog een tussenvorm bestaat. Dit is de Oolong thee. Deze thee is enkele malen gedeeltelijk geoxideerd gebaseerd op de gebruikelijke processen. Dit wordt aangevuld met enkele bijzondere handelingen, zoals het schudden van de bladeren in manden of het lopen over stoffen zakken gevuld met de theebladeren. De beste Oolongs worden nog steeds met de hand geproduceerd en hebben een fruitig rijk aroma en een zoete smaak.

Witte thee

De witte thee is een groep op zich en wordt gezien als de thee met de meest subtiele en complexe smaak, mits het een thee van goede kwaliteit is. In dit geval worden de theebladeren alleen maar gestoomd en gedroogd. Dit gebeurt met veel zorg zodat ze niet beschadigd worden. De thee van deze bladeren heeft een lichte kleur, wat de naam witte thee heeft opgeleverd. Het eindproduct is de zachtst voelende thee in vergelijking tot al de andere soorten, doordat het maar weinig bewerking heeft ondergaan.

Darjeeling thee

Tot slot mag ook zeker de groep van Darjeeling thee niet vergeten worden. Door het speciale aroma en de unieke eigenschappen, wordt dit ook wel de champagne onder de thee genoemd. De meeste reguliere thee groeit op lagere hoogte, maar Darjeeling thee komt specifiek uit het Darjeeling berggebied in India. En terwijl veel andere thee continu wordt geoogst van de lente tot de herfst, kent Darjeeling slechts vier oogstperioden. De vier oogsten hebben elk een eigen naam: eerste oogst (lente), tussenoogst (laat in de lente), tweede oogst (zomer) en de herfstoogst. Elke oogst heeft zijn eigen smaak, waarbij de vroegere oogsten lichter van smaak zijn en de latere oogsten voller en fruitiger worden.

Hoewel alle thee uiteindelijk van dezelfde plant komt, kunnen we dus zeker niet zeggen dat alle thee hetzelfde is.

Originele tekst door ons gepubliceerd in het Engels op http://www.teatime-anytime.com/articles/black-green-white-tea-the-same.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in