Het woord pepernoot heeft in Nederland een hogere status dan het woord kruidnoot. Dat kan je merken doordat er heel vaak over pepernoten gesproken wordt, terwijl er eigenlijk kruidnoten bedoeld worden. Hoe herken je de ware pepernoot en wat is het verschil met kruidnootjes?

Als er over Sinterklaas gesproken wordt, gaat het al snel om snoep. Speculaas, borstplaat, pepernoten, van al die woorden gaan de kinderharten sneller kloppen. De Pieten strooien met snoepgoed (volgens de overlevering omdat Sint Nicolaas ooit -met geldstukken weliswaar – strooide naar een paar arme meisjes) en het belangrijkste onderdeel daarvan zijn pepernoten. Maar in de winkel liggen er vooral grote zakken met kruidnoten. De gewone en tegenwoordig ook allerlei exotische variaties. Wat is het verschil tussen peper- en kruidnoten of is dat er eigenlijk niet?

Kruidnootjes

De kleine, knapperige, harde, ronde bolletjes met de duidelijke speculaassmaak heten kruidnootjes. Ze worden gebakken van tarwemeel met speculaaskruiden, net zoals speculaas zelf. Eigenlijk zijn het dus mini-speculaasjes. Vooral Bolletje maakt er een sport van om ieder jaar weer met nieuwe kruidnoot varianten op de markt te komen. Zo bestaan er nu kruidnootjes met een chocoladecoating, truffelkruidnoten, grote kruidnoten, caramel kruidnoten en komen er in de toekomst vast nog meer variaties.

Pepernoten

De onregelmatig gevormde, zachte of taaie brokken met een zachte anijssmaak noemen we pepernoten. Ze bestaan tegenwoordig uit twee varianten: de zachte variant met honing of de oud-hollandse variant die hard en taai is en die gezoet wordt met stroop. Pepernoten worden van hetzelfde deeg gemaakt als taai-taai en dat deeg wordt gemaakt met een basis van roggemeel. Het zijn dus eigenlijk kleine taai-taai brokjes.

Zelf bakken

Het is een feest om in een huis met kinderen zelf het Sinterklaas strooigoed te bakken. Kruidnootjes en speculaas zijn heel makkelijk zelf te bereiden en zorgen ervoor dat het hele huis vervuld is met een heerlijke decembergeur. Wil je zelf pepernoten gaan bakken, dan zal je daarvoor meer moeite moeten doen. De meeste recepten die aangegeven staan als pepernoot recepten, zijn eigenlijk recepten voor kruidnootjes. Lees het recept dus goed door en als er wel boter en geen anijs in voorkomt, kun je er vanuit gaan dat het hier om een recept voor kruidnootjes gaat. Ook lekker, maar voor eens en voor altijd: een kruidnoot is een pepernoot! 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in