Als je nog nooit in Afrika bent geweest, is Gambia een mooi land om mee te beginnen. Vorig jaar was ik hier tien dagen op vakantie en het was een reis om nooit meer te vergeten!

Gambia

Stel je voor: je vertrekt uit Nederland, ongeveer 10 graden, regen en blanke rijke mensen, en anderhalve dag later eindig je in Gambia, 30 graden, zon en zwarte arme(re) mensen. Dat klinkt simpel, maar dat is het absoluut niet. De cultuurschok had me vanaf het moment dat ik voet buiten het vliegveld zette te pakken. Overal mensen, zwarte mensen, overal drukte, grote drukte, mensen langs de weg, mensen die iets van ons wilden, en dat terwijl ik pas 5 minuten in Gambia was…

De rest van de week leefde ik in een soort roes. Gambia (en ik denk bijna heel Afrika) is zo'n ontzettend andere wereld, er zijn gewoon geen woorden voor. Waar in Europa zie je vrouwen in zulke mooie gewaden als daar? In welk land in Europa wordt de vers gevangen vis gelijk op het strand verkocht? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

In onze week in Gambia zijn we de gekste en meest excentrieke mensen tegengekomen. Dronken Gambianen, op geld belustte Gambianen, stelende Gambianen, (hele) mooie Gambianen, voetballende Gambianen, fotogenieke Gambianen… En ze wilden ons allemaal komen vertellen hoe mooi Gambia is, dat we zo welkom waren in Gambia, dat de mensen in Gambia allemaal zo 'polite' waren.

Natuurparken

Wat is er daar nu allemaal te doen? In Gambia zijn een aantal natuurparken, waar in de prachtige natuur ook nog een prachtige dieren rondlopen. De bomen worden versierd door de mooiste en meest gekleurde vogels, en er lopen aapjes rond die het helemaal niet erg vinden als je even bij ze gaat zitten en een foto neemt. Verder zijn er een heleboel verbrandde Engelsen te zien die de aapjes pinda's voeren terwijl dat eigenlijk niet mag, maar die kom je na een kilometer lopen al niet meer tegen. Het is heerlijk om rond te lopen in zo'n natuurpark. Je hoort er niks, op de vogels en je eigen stappen na. Op een van onze laatste dagen hebben we gekanoot op de rivier. Als we even bleven dobberen en niet peddelden, was het enige wat we hoorden onze eigen adem en de vogeltjes, die mijn vriend ook nog eens prachtig op de foto heeft gezet. Erg rustgevend.

Steden

180 graden hiertegenover staan de steden in Gambia. In de steden is het druk. Heel druk. Je ziet overal mensen die met een schotel bananen of cake op hun hoofd rondlopen of schitterend geklede mannen of vrouwen op weg naar de moskee. Op de weg lopen kindertjes op weg naar school, rijden toeterende busjes, taxi's, fietsers en auto's. Overal hoor je het geroezemoes van mensen, getoeter, geschreeuw. Op een keer belandden we aan het einde van de middag in Serrekunda, een van de grootste steden van Gambia (NB. bij een 'grote' stad in Gambia, moet je denken aan een grote wirwar van zandwegen met daarlangs huisjes/winkeltjes en een heleboel verkoop op straat, maar het is denk ik niet veel groter dan een kleine stad in Nederland). We dachten daar lekker wat te kunnen gaan eten, en in onze reisgids stond één restaurant waar we naartoe konden gaan. Vergeet het maar. Het restaurant was nergens te vinden. Het leek ons niet zo'n prettig idee om in het donker nog in deze stad te zijn, daarom liepen we richting de bushalte. Het plan was om naar het toeristengebied te gaan (hoe fout), omdat we zeker wisten dat we daar wél konden eten. Het heeft ons anderhalf uur gekost om de weg te vinden en een busje te vinden die ons weg kon brengen. Het was verschrikkelijk en heerlijk tegelijk, ik kon alleen maar kijken en was niet meer in staat beslissingen te nemen over de weg of in het Engels de weg te vragen, zo overviel mij deze stad.
 
Jeeptocht
Op een andere dag hebben we een jeeptocht gemaakt door het noorden van Gambia. De weg is eigenlijk geen weg maar een stuk platgestampt zand, die vol kuilen en hobbels zit. Gelukkig maar dat we geen van beiden wagenziek zijn. De tocht was al net zo mooi als de rest wat we al gezien hadden. Mensen midden in de the middle of nowhere die je tegemoet komen lopen, kindertjes die naar je zwaaien en je naroepen alsof je koningin bent en je na staan te kijken tot ze je echt niet meer kunnen zien, het was fantastisch.

Eigenlijk is dat het beste woord voor deze vakantie: fantastisch. Het gaat boven je voorstellingsvermogen, maar het is onvoorstelbaar indrukwekkend. En dit is nog maar een korte samenvatting van alle ervaringen die we hebben opgedaan…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in