Hier treft u het recept voor een overheerlijke Portugese pudding. Dit recept is een echte aanrader voor diner feestjes of voor het gezin bij het avond eten. Met weinig ingrediënten zet je een dessert op tafel waar iedereen je nog eens om zal vragen en je zult het recept niet voor jezelf kunnen houden. Verras je vrienden en familie leden met dit dessert en je avond kan niet meer stuk. Heerlijk ook bij de koffie, met een schep ijs, of gewoon zo. Deze pudding is in meerdere smaken te maken, lees voor andere ideeen ook mijn andere recepten.
Portugese Pudding (In het Portugees>>>puddingh/ spreek je uit als poedingh)
Portugezen zijn over het algemeen gezellige mensen die van heerlijk en lekker veel eten houden. In de Portugese keuken kom je dikwijls vele verschillende soorten (verse) kruiden en specerijen tegen die men gebruikt om het eten goed op smaak te brengen. Flauwtjes…daar doen Portugezen niet aan! Het eten moet smaken!
Je zult niet gauw op een Portugees feest komen waar je niet je ogen uitkijkt naar de vele keuzes aan eten en lekkernijen die op tafel staan. Van heerlijke visgerechten, hele ovenschotels, verschillende vlees soorten, maar ook zeker de snacks en desserts zullen niet gauw ontbreken. Portugezen delen graag hun recepten en zien eten ook als een moment van lekker gezellig met z'n allen aan tafel. Verhalen vertellen, herinneringen ophalen, samen lachen en de buikjes vol eten.
Hier onderstaand een van de desserts die bijna op elke Portugees feest op tafel komt te staan. Wel mega zoet, maar zeker waard om een keer uit te proberen! Voeg dit recept toe aan je receptenlijst en je hebt een overheerlijke verrassing voor je gasten bij je volgend feestje of diner.
Boodschappen Portugese Pudding
- Eieren (3)
- 1 blikje gecondenseerde melk
- Melk
- Vanille suiker (1 zakje)
- Kaneel (+/- 1 theelepel)
- Suiker (300gram)
Benodigdheden Portugese Pudding
- (Hand) mixer
- Spatel
- Ronde puddingvorm (met deksel) (of een bord om de vorm af te dekken)
- Ovenschaal (voor "au bain marie" in de oven)
- Pan
Aan de slag:
- Doe in de kom het blikje gecondenseerde melk.
- Vul het blikje met gewone melk (zelfde hoeveelheid) en voeg de melk toe.
- Breek de eieren en voeg deze 1 voor 1 toe (tussendoor even mixen).
- Voeg het zakje vanillesuiker en de kaneel toe en mix dit alles gedurende 4 minuten.
- Met de spatel kan je aan het eind nog even de randen meenemen.
- Zet de pan op het vuur en doe hierin een laagje suiker, laat deze smelten (niet helemaal bruin laten worden) en voeg weer een laag suiker.
- Doe dit tot je de suiker helemaal in de pan hebt en laat het smelten (karamaliseren).
- Let op: Niet roeren en geen water etc. toevoegen.
- Pak de puddingvorm erbij en doe hierin je gekarameliseerde suiker in.
- Hieroverheen je pudding mix en doe alles "au bain-marie" in de oven (een ovenschaal vullen met water, puddingvorm hierin leggen, afdekken en in het midden van de oven plaatsen.
- Laat het voor een uur in de oven op 180graden.
- Haal je pudding uit de oven en laat het goed afkoelen.
- Dan in de koelkast tot je het gaat serveren.
- De randjes even met een mesje losmaken en de vorm ondersteboven keren op een groot bord of diepe ronde schaal tot de pudding vanzelf lostkomt op het bord.
- En opdienen maar!
- Oven voorverwarmen op 225 graden
- Afbakken op 180 graden, +/- 55min
Tips:
Heerlijk opdienen met schepijs, bij de koffie, een glaasje congac, bij flensjes, met een beetje slagroom, lekker bij een bakje vers fruit of gewoon zo.
Dit recept is voldoende voor +/- 12 mensen. Heb je meer nodig, doe dan het dubbele van de ingrediënten in een iets grotere puddingvorm en laat ongeveer 15min langer in de oven. Of maak er twee 😉
Dit recept is geschreven aan de hand van eigen gemaakte Portugese pudding. Ik maak al jaren deze pudding voor familie en vrienden en regelmatig in opdracht voor verjaardagen, bruiloften en doopfeesten.