Elk mens krijgt in zijn leven te maken met tegenslagen. De manier waarop je ermee omgaat, zal je verdere leven bepalen. De ene persoon kruipt in een hoekje en wacht angstig af terwijl de ander zich vastbijt om keihard terug te vechten.

Tegenslagen

Elke mens wordt in zijn leven geconfronteerd met tegenslagen. Ontslagen worden, een dierbare verliezen, financiële problemen of geveld worden door ziekte. Allemaal tegenslagen die je leven volledig op zijn kop zetten. Er zijn verschillende manieren om met tegenslagen om te gaan. Je onderneemt actie en pakt zo het probleem aan. Of je vermijdt het probleem. Je doet er alles aan om niet te hoeven denken aan wat er gebeurd is.

Aanpakken

Een probleem effectief aanpakken, betekent ook het probleem analyseren, sociale steun zoeken en nadenken over wat deze tegenslag je geleerd heeft. Een dagboek bijhouden kan helpen om het probleem onder ogen te zien. Het neerschrijven van emoties helpt om een probleem te plaatsen en te verwerken.

Vermijden

Mensen proberen in moeilijke situaties vaak het probleem te vermijden. Ze zoeken afleiding en ontkennen het probleem. Dit is iets wat je op termijn niet kan volhouden. Het werkt ook gewoon niet. Problemen kunnen pas opgelost of verwerkt worden, wanneer mensen ze onder ogen zien. Afleiding zoeken is minder effectief dan actie ondernemen. Mensen die hun problemen vermijden, hebben eerder last van psychosomatische klachten.

Strategieën

De strategieën om met problemen om te gaan, worden in drie groepen ingedeeld. Je hebt de strategie die gericht is op het probleem, de strategie die gericht is op de eigen perceptie en de strategie die gericht is op lichamelijke stress.

Gericht op het probleem

Deze probleemgerichte aanpak probeert de situatie, het probleem dus te veranderen. Men gaat op zoek naar actieve oplossingen. Mensen die bijvoorbeeld ontslagen zijn omwille van hun gebrek aan assertiviteit, schrijven zich in voor een cursus assertiviteit om meer te leren opkomen voor zichzelf.

Gericht op de eigen perceptie

Bij deze aanpak probeert men niet de situatie zelf veranderen, wel de ideeën die bij iemand leven over de situatie. Men denkt bijvoorbeeld na over het feit dat promotie veel stress met zich zal meebrengen en dat men uiteindelijk zich ook goed voelt in zijn huidige functie. De teleurstelling over het niet krijgen van de promotie, verdwijnt zo op de achtergrond.

Gericht op lichamelijke stress

Bij deze strategie probeert men de lichamelijke stress te verminderen. Stress kan mensen blokkeren waardoor ze minder presteren en er zelfs ziek door worden. Iemand kan bijvoorbeeld gaan sporten of mediteren om te ontspannen.

Meer dan vroeger?

Vroeger werden mensen voortdurend geveld door epidemieën, oorlogen en hongersnoden. Dan kon je echt spreken van tegenslagen. Toch ervaren mensen nu meer tegenslagen dan vroeger. Onze samenleving ontwikkelt zich erg snel en niet alle mensen kunnen dit tempo volgen. We leven in een maatschappij die verwacht dat mensen met elke verandering op een positieve manier kunnen omgaan. In de praktijk is dit niet altijd even eenvoudig. Mensen die veerkrachtig genoeg zijn, kunnen met tegenslag op een positieve manier omgaan. Dit is van groot belang om te kunnen blijven meedraaien in onze individualistische samenleving.

Succesvol tegenslagen overwinnen

  • Zorg goed voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.
  • Ontwikkel zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.
  • Ontwikkel goede probleemoplossingsvaardigheden.
  • Ontwikkel je optimisme en nieuwsgierigheid.
  • Ontdek je talent om bij tegenslagen het positieve erin te ontdekken.

Tot slot

Wanneer je met een tegenslag te kampen krijgt, is het belangrijk om te bedenken dat je ervan kan leren. Denk na over wat er allemaal mogelijk is. Misschien lukt het je wel om negatieve zaken om te buigen naar positieve zaken. Vaak zeggen mensen dat ze na een tegenslag sterker in het leven staan. Soms voelt het aan alsof ze dit eerst moesten meemaken, alvorens ze weer verder konden met hun leven.

Mensen die er niet in slagen om op een goede manier om te gaan met tegenslagen, kunnen in een depressie verzeild geraken. Het is van belang om hulp te zoeken als je merkt dat je het alleen niet kan. Hoe donker het ook mag zijn, aan het einde van de tunnel schijnt er altijd een licht!

www.psychologiemagazine.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in