Vis is gezond en lekker! Zeker wanneer het bereid is volgens dit recept. Dit roergebakken gerecht met vis en groenten is snel klaar, en laat zich goed combineren met knapperig gebakken aardappeltjes en een simpele salade.
Een lekker en gemakkelijk visgerecht als onderdeel van het diner. Dit 'visprutje' is misschien niet moeders mooiste maar smaakt heerlijk! De zachte, rijke smaak is een streling voor de tong. Het recept heb ik bedacht toen er nog wat scholfilet en crème fraiche over was van een ander gerecht. Het beviel erg goed en tegenwoordig is het een gerecht wat bij ons thuis regelmatig op het menu staat.
Behalve dat dit een zeer smakelijk, snel en gemakkelijk gerecht is, geeft het ook nog weinig afwas! Daarnaast is het handig dat zowel verse ingrediënten als diepvriesproducten gebruikt kunnen worden, en dat gebruik gemaakt kan worden van verschillende soorten witvis.
Onderaan het recept vindt u tips met betrekking tot het combineren en serveren van dit gerecht. Ook worden enkele variatietips gegeven.
Veel plezier met koken en alvast smakelijk eten gewenst!
Benodigdheden:
(3 tot 4 personen)
- 1 ui (fijn gehakt)
- 2 teentjes knoflook (fijn gehakt)
- 8 surimisticks (in blokjes)
- 3 a 4 witvis filets (in reepjes) bv. schol, kabeljauw, pangasius (vers of diepvries: van tevoren ontdooien en het water afdeppen)
- 150-200 gram sperziebonen (vers of diepvries)
- 1 gele paprika (in blokjes)
- 2 tot 5 takjes verse dille
- 75 gram crème fraiche
- zout
- peper
- 2 eetlepels olie
Bereidingswijze:
1. Zet een pan water op voor de sperziebonen, voeg wat zout toe aan het water. Dop de sperzieboontjes maar houd ze verder heel, was ze, en doe ze in het water als het kookt. Laat 15 minuten koken (of iets korter wanneer u van een wat steviger boontje houdt). Wanneer u sperzieboontjes uit de diepvries gebruikt dient u deze volgens de op de verpakking aangegeven wijze te bereiden.
2. Snijd terwijl de boontjes koken de vis in reepjes. Snijd de surimi en de paprika in blokjes. En hak de ui en de knoflookteentjes fijn.
3. Giet de sperzieboontjes af en laat ze afkoelen.
4. Verhit 2 eetlepels olie in een diepe koekenpan of hapjespan met anti-aanbaklaag. Voeg de ui toe en bak tot ze glazig begint te worden. Voeg de knoflook toe en bak deze kort mee.
5. Voeg de witvis filet toe en roerbak dit tot de vis net gaar is.
6. Voeg de paprika toe en roerbak 2 minuten.
7. Voeg nu de surimi, de sperziebonen en de crème fraiche toe. Schep dit geheel goed door elkaar en zet het vuur laag.
8. Voeg naar smaak dille (alleen de blaadjes, geen takjes), zout en peper toe. Proef voor een optimaal resultaat! Laat nog 2 minuten opstaan.
9. Serveer volgens onderstaande tips of maak een eigen combinatie.
Tips:
Combinatietip: Het 'visprutje' kan goed gecombineerd worden met een knapperig gebakken aardappelvariant (bv. gebakken krieltjes, friet of aardappelkroketten). Een simpele salade geeft een frisse component aan de maaltijd. Let er wel op dat de smaak van een eventuele dressing niet te sterk is omdat deze anders de smaak van de vis overstemt.
Serveertip: Om het gerecht mooier te serveren kunt u het opdienen in een (mini) cocotte of er een kunstwerkje van maken met een uitsteekvorm. Garneer met een takje dille.
Variatietip: Gebruik ook eens garnalen, rivierkreeftjes, gerookte zalm of mosselen in plaats van surimi. (Voeg bij de variatie met gerookte zalm de in reepjes gesneden zalm als allerlaatste toe.)