Een waar chocolade-avontuur! Bonbons produceren in een heet en vochtig klimaat. Met technische kennis opgedaan in Nederland, en met hulp van de Bahreinse overheid, hebben een Bahreini en een Nederlandse hun eigen chocoladefabriek opgezet in Bahrein, een klein oliestaatje in de Arabische Golf. Daar smelten zij chocolade en cultuur samen. 

Opstart

Begin 2005 zijn Ali en Marjo Rashid de eerste chocoladefabriek van Bahrein gestart.  Bahrein is een oliestaatje in de Arabische Golf en tevens het vaderland van Ali. Marjo is geboren en getogen in Eindhoven. Inmiddels zijn ze 33 jaar getrouwd, en hebben ze alles op alles gezet om het chocolade-avontuur aan te gaan. Begonnen met een minimum aan machines, maar met een maximum dosis aan zelfvertrouwen en passie, hebben ze destijds hun fabriekje "Dutch Delight" geopend op een Industrieterrein in het noordoosten van het eiland. Ondertussen zijn ze uitgegroeid tot de "Wonka's van Bahrein".    

Technische expertise

Hieraan voorafgaand moesten Ali en Marjo zich eerst in de technische procedures van het vervaardigen van bonbons verdiepen. Het smelten, temperen, en koelen van verschillende soorten chocolade, en het lageren daarvan in een warm klimaat.  Nederland was voor hen het land bij uitstek om deze kennis op te doen. Omdat Bahrein een eiland is, is het er doorgaans vochtig en warm. Iets te zacht uitgedrukt misschien?  Met een temperatuur die tussen juli en augustus kan oplopen tot 50 graden Celsius, en met een vochtigheidsgraad van 90-100%, is het een kunst om onder deze barre omstandigheden mooie bonbons te produceren. De technische knowhow uit Nederland leerde hen de basiskneepjes van het vak.  De echte proef op de som kwam echter pas toen ze op eigen werkvloer stonden. Daar moesten ze moeilijkheden met temperatuurwisselingen zien te overwinnen. Chocolade, vocht en hitte gaan nu eenmaal niet samen. Het is daarom cruciaal, om tijdens het productieproces het juiste klimaat te creëren, zonder dat het de bonbon schaadt.

Positieve steun van de Bahreinse overheid

Vanaf het moment dat ze zich vestigden op het Industrieterrein in Hidd hebben ze alle steun van de Bahreinse overheid genoten. De Bahreinse regering doet er alles aan om het midden- en kleinbedrijf financieel te ondersteunen Zo bestaan er verschillende programma's die via Tamkeen, een semi-autonome organisatie, geintroduceerd worden aan ondernemers, om op deze manier de doorstart van hun bedrijf te vergemakkelijken.  Zo ondersteunt Tamkeen ondermeer de aanschaf van extra machines voor productie, de uitvoering van een gezond marketing plan, beursbezoeken in de regio, en het bijscholen van werknemers. De overheid weet maar al te goed dat investeren in innoverende industrie de drijfveer van een succesvolle economie is.

Trendy en cultuurvriendelijk

Eenvoudig was het beslist niet. Na 6 jaar hard werk en creatieve input produceren Ali en Marjo naast de gangbare westerse bonbons ook trendy chocolade met oosterse smaken. Ze leggen daarbij hart en ziel in de receptuur. Omdat alles vers geproduceerd wordt, komen mensen van Saoedi-Arabië, Kuweit, Katar en Dubai naar Bahrein om de chocolade te proeven en te kopen. Er wordt altijd een praatje gehouden, mensen nemen de tijd om meer te leren over het "bruine goud". Het is niet zomaar snel een doosje kopen en wegwezen! Nee, klanten snakken naar constructief advies van de chocolatiers. Vaak gaat het om grotere hoeveelheden bonbons voor bruiloften en partijen. Daarbij gaat veel aandacht uit naar detail. Klanten brengen meestal hun eigen schalen met decoratie in de kleuren van het thema van het feest. Voor Ali en Marjo een uitdaging om die dan te vullen met trendy chocolade. Geen gebrek aan Inspiratie!  En laten we eerlijk zijn, een zoetere invalshoek bestaat er nagenoeg niet om de oosterse en westerse cultuur samen te laten smelten in de vorm van chocolade, en zo dichter naar elkaar te groeien.

www.youtube.com/watch?v=mvF26fJEzyU (A trip to Al Hidd Industrial Area)
www.lf.bh
   (Tamkeen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in