Woteltjes worden ook wel peentjes genoemd. Ze zijn gezond voor hart- en bloedvaten, maar ook bij darmproblemen kunnen ze uitkomst bieden.
Wortelen zijn een lekker licht verteerbare groente die goed is bij darmklachten. De wortel bevat caroteen (= oranje kleur), die in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A is goed voor ogen, huid en je weerstand. Eet bij voorkeur wortels met een beetje vet, bijvoorbeeld zonnebloemolie en/of kaas. Het omzetten van het caroteen wordt hierdoor bevorderd. Ook de vitamine E die in de wortel zit wordt daardoor verhoogd. Vitamine E is goed voor de bloedbaan en weefsel, tevens bevorderd het de stofwisseling. Daarnaast bevatten wortels ook kalium te weten 341 mg per 100 gram. De dagelijkse behoefte is 2 -3 gram. Kalium helpt tegen stress (zenuwklachten), bij concentratie problemen en is tevens een belangrijk mineraal voor het hart.
Wortelsalade
Bijgerecht voor 2 personen
Wat heb je nodig:
- 350 gram worteltjes, schoon geschrapt en geraspt
- 2 sinaasappelen, geschild en in stukjes gesneden
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 4 takjes verse peterselie, gehakt
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een schaal enmengalles goed door elkaar.Lekker bij bijvoorbeeld nasiofgebakkenaardappeltjes.
Wortelsoep
Voor- of lunch gerecht, voor 3 – 4 personen
- Wat heb je nodig:
- 200 gram worteltjes, geschrapt in dunne plakjes
- 175 gram koolraap, schoongemaakt in dunne plakjes
- 200 gram pastinaken, schoongemaakt in dunne plakjes
- 1 flinke ui, in dunne ringen
- 1 liter vegetarische bouillon
- 0,5 beker crème fraiche
- 3 eetlepels maggiplant (lavas), gehakt
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- peper
- zout
Bereiding wortelsoep:
- Neem een soeppan en fruit hierin de uienringen in de zonnebloemolie zachtjes.
- Laat de uien in een paar minuten goudgeel worden en voeg dan de plakjes wortel, pastinaken en koolrapen toe.
- Maak de groenten op smaak met zout en peper.
- Roer alles flink door elkaar, doe dan de deksel op de pan en stoof alles nog eens ± 10 minuten.
- Schenk vervolgens de bouillon bij de groenten en breng het opnieuw al roerend aan de kook.
- Zet vervolgens het gas zacht, doe de deksel op de pan en laat de soep nog een half uurtje door pruttelen.
- Pureer daarna de soep in een blender of met een mixer.
- Doe de soep terug in de pan en zet deze terug op het vuur.
- Roer de crème fraiche door de wortelsoep en laat deze nog even door warmen.
- Proef de soep en voeg eventueel nog zout en peper toe.
- Roer als laatste de gehakte maggiplant erdoor, draai dan het gas uit en laat de soep nog even staan, voordat je deze opdient.
Wortelcake
Wat heb je nodig:
- 300 gram worteltjes, geschrapt en geraspt
- 200 gram amandelen, in stukjes
- 4 eieren
- 1dl palmsuiker
- 1dl honing
- 1,5 eetlepel citroensap, liefst vers
- 2 eetlepels aardappelmeel, om te binden
- Snufje kaneel
- Boter
- Paneermeel
- Cakeblik
Bereiding wortelcake:
- Scheidt de eierdooiers van het eiwit en klop de eiwitten stijf.
- Vet het cakeblik in met wat boter en strooi er wat paneermeel over.
- Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.
- Doe vervolgens de eierdooiers, honing, citroensap en suiker in een grote schaal en klop er een mooi luchtig mengsel van.
- Voeg vervolgens het aardappelmeel, geraspte worteltjes, kaneel en stukjes amandel toe.
- Roer alle ingrediënten goed door elkaar en spatel daarna snel de stijf geklopte eiwitten erdoor.
- Doe het beslag in het ingevette cakeblik en bak de wortelcake in ± 45 minuten in het midden van de oven gaar.