Woteltjes worden ook wel peentjes genoemd. Ze zijn gezond voor hart- en bloedvaten, maar ook bij darmproblemen kunnen ze uitkomst bieden.

Wortelen zijn een lekker licht verteerbare groente die goed is bij darmklachten. De wortel bevat caroteen (= oranje kleur), die in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A is goed voor ogen, huid en je weerstand. Eet bij voorkeur wortels met een beetje vet, bijvoorbeeld zonnebloemolie en/of kaas. Het omzetten van het caroteen wordt hierdoor bevorderd. Ook de vitamine E die in de wortel zit wordt daardoor verhoogd. Vitamine E is goed voor de bloedbaan en weefsel, tevens bevorderd het de stofwisseling. Daarnaast bevatten wortels ook kalium te weten 341 mg per 100 gram. De dagelijkse behoefte is 2 -3 gram. Kalium helpt tegen stress (zenuwklachten), bij concentratie problemen en is tevens een belangrijk mineraal voor het hart.

Wortelsalade

Bijgerecht voor 2 personen

Wat heb je nodig:

  • 350 gram worteltjes, schoon geschrapt en geraspt
  • 2 sinaasappelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 takjes verse peterselie, gehakt

 Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een schaal enmengalles goed door elkaar.Lekker bij bijvoorbeeld nasiofgebakkenaardappeltjes.

Wortelsoep

Voor- of lunch gerecht, voor 3 – 4 personen

  • Wat heb je nodig:
  • 200 gram worteltjes, geschrapt in dunne plakjes
  • 175 gram koolraap, schoongemaakt in dunne plakjes
  • 200 gram pastinaken, schoongemaakt in dunne plakjes
  • 1 flinke ui, in dunne ringen
  • 1 liter vegetarische bouillon
  • 0,5 beker crème fraiche
  • 3 eetlepels maggiplant (lavas), gehakt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  •  peper
  • zout

Bereiding wortelsoep:

  • Neem een soeppan en fruit hierin de uienringen in de zonnebloemolie zachtjes.
  •  Laat de uien in een paar minuten goudgeel worden en voeg dan de plakjes wortel, pastinaken en koolrapen toe.
  • Maak de groenten op smaak met zout en peper.
  •  Roer alles flink door elkaar, doe dan de deksel op de pan en stoof alles nog eens ± 10 minuten.
  • Schenk vervolgens de bouillon bij de groenten en breng het opnieuw al roerend aan de kook.
  • Zet vervolgens het gas zacht, doe de deksel op de pan en laat de soep nog een half uurtje door pruttelen.
  • Pureer daarna de soep in een blender of met een mixer.
  • Doe de soep terug in de pan en zet deze terug op het vuur.
  • Roer de crème fraiche  door de wortelsoep en laat deze nog even door warmen.
  • Proef de soep en voeg eventueel nog zout en peper toe.
  • Roer als laatste de gehakte maggiplant erdoor, draai dan het gas uit en laat de soep nog even staan, voordat je deze opdient.

Wortelcake

Wat heb je nodig:

  • 300 gram worteltjes, geschrapt en geraspt
  • 200 gram amandelen, in stukjes
  • 4 eieren
  • 1dl palmsuiker
  • 1dl honing
  • 1,5 eetlepel citroensap, liefst vers
  • 2 eetlepels aardappelmeel, om te binden
  • Snufje kaneel
  • Boter
  • Paneermeel
  • Cakeblik

Bereiding wortelcake:

  • Scheidt de eierdooiers van het eiwit en klop de eiwitten stijf.
  • Vet het cakeblik in met wat boter en strooi er wat paneermeel over.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.
  • Doe vervolgens de eierdooiers, honing, citroensap en suiker in een grote schaal en klop er een mooi luchtig mengsel van.
  • Voeg vervolgens het aardappelmeel, geraspte worteltjes, kaneel en stukjes amandel toe.
  • Roer alle ingrediënten goed door elkaar en spatel daarna snel de stijf geklopte eiwitten erdoor.
  • Doe het beslag in het ingevette cakeblik en bak de wortelcake in ± 45 minuten in het midden van de oven gaar.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in