Ieder jaar vieren we met zijn allen massaal Koninginnedag. Ondanks de leuke en gezellige sfeer is er vaak een felle strijd in het vinden van de juiste plek om je "rommel" te verkopen. Waar velen op het Museumplein staan te dansen, anderen uitbundig naar Koninigin Beatrix zwaaien, zijn er ook mensen die elkaar te lijf gaan.

Het is weer 30 april!

Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje. Mensen verdringen elkaar voor een mooie plek om hun "rommel" uit te stallen. De één neemt op 29 april al plaats om aldaar de nacht door te brengen. Sommigen zijn verstandig en hebben dan hun eigen caravan mee. Dat ligt natuurlijk toch iets comfortabeler dan een grasveld. Verreweg de meesten zetten "hun plek" op 29 april al af. Sommigen doen dit met een lint, weer anderen met stoepkrijt of tape. Zij schrijven dan meestal de tekst "bezet" op de stoep.

Wanneer winkeliers dit doen is dat wel te begrijpen. En zelfs wanneer particulieren deze strategie toepassen is het te begrijpen, zolang ze dan maar wel vroeg komen op Koninginnedag zelf. Er zijn er namelijk bij die, na het afgezet te hebben, pas rond het middaguur komen om hun waar uit te stallen. Heel verwonderlijk is het dan dus niet dat "hun" plek weleens ingenomen zou kunnen zijn door een ander.

Er zijn namelijk ook mensen die op 30 april komen als de meeste plaatsen al vergeven zijn. Hier en daar zal altijd een "bezette" plaats nog open zijn. Ook dan is het dus niet heel raar dat deze mensen die plaats in gaan nemen, met alle gevolgen van dien, mochten de oorspronkelijke "eigenaren" alsnog verschijnen. Zij zijn dan vanzelfsprekend erg verontwaardigd over hun ingenomen plaats.

Hoe nu verder

Zou het niet verstandig zijn om, bijvoorbeeld door de organisatie van de vrijmarkt, een dag van tevoren al het afzettingsmateriaal te verwijderen en iedereen het maar lekker uit te laten zoeken? Wie het eerst komt wie het eerst maalt is waarschijnlijk toch de meest eerlijke oplossing. Als je te laat komt, heb je pech. Waarschijnlijk is het gewoon de mentaliteit van de mensen die eens veranderen moet. Maar ja, hoe doe je dat?


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in