Ben je binnenkort jarig, studeer je af, of heb je een andere reden om te feesten? Wil je dit graag met heel veel familie en/of vrienden doen? Is je budget hiervoor helaas beperkt, en vrees je om er te veel verlies aan te doen? Hieronder vind je enkele tips om snel en eenvoudig winst te maken op een te gek feestje (en dit zonder dat je gasten zich van enig kwaad bewust zijn). 

Nodig bij voorkeur de vrienden en/of familieleden uit die ‘grote geschenken’ geven

Bij het opstellen van je gastenlijst kun je eenvoudig aanstippen van wie je precies de ‘grote geschenken’ verwacht. Hoe meer dergelijke gasten je uitnodigt, des te groter de kans op winst.

Geef een geschenktip mee op de uitnodiging

Wil je geen nutteloze geschenken? Sommige mensen weten steeds weer opnieuw de grootste prullen te verzinnen (die vaak ook nog eens handenvol geld kosten) om cadeau te geven. Probleem is dat de gast zijn geld eraan uitgeeft, en jij er als feestvarken helemaal geen baat bij hebt. Wees niet te beroerd om bij de uitnodiging te vermelden dat je spaart voor iets bijzonder (vermeld er zeker ook bij waarvoor je spaart), en dat je graag een envelop met een centje of een geschenkbon ontvangt. De meeste gasten zullen hiermee zeker rekening houden. De geschenken zullen sowieso al iets hoger in waarde zijn, want iedereen geeft toch graag een geschenk om trots op te zijn. Pluspunt is dat je met het ingezamelde geld of geschenkbonnen dan zelf doet wat je wenst, en dat dit dus 100% lucratieve geschenken zijn.

Vermeld op de uitnodiging dat er hapjes en drankjes zijn

Mensen zijn geneigd om grotere geschenken te geven als ze weten dat ze hiervoor veel in de plaats krijgen (in dit geval eten en drinken).

Doe veel maagvullende, maar toch goedkope hapjes

Zorg dat er bij de aankomst van de eerste gasten reeds een ruime voorraad aan chips, zoutkoekjes en borrelnootjes op tafel staan. Iedereen vindt dit lekker, en heeft zo al een hapje voor bij het eerste drankje. Dit zorgt er ook voor dat de mensen later op de avond minder honger zullen hebben. Voor de rest kun je bij Aldi zeer goedkoop hapjes kopen die iedereen lust (Mini-Pizza, frituurhapjes – die je dan serveert met een dipsausje – , olijven met feta-kaas, kippenboutjes, enz…). Met gevulde champignons met kruidenkaas, scampi met look en groentenfrietjes met dipsaus heb je nog een reeks goedkope, doch stijlvolle, hapjes op het menu. Zo heeft iedereen het buikje rond voor een klein prijsje. Laat ook enige rusttijd tussen twee hapjes door. Zo hebben de mensen het gevoel dat ze een ganse avond door eten krijgen.

Kies vooraf enkele budgetvriendelijke alcoholische dranken

Kies bijvoorbeeld een goedkope witte wijn die je aanlengt met een cassislikeur (heb je even een lekkere kirr). Of maak een coctail (bv Pisang-orange, Gin-Tonic, enz…) op basis van een huismerk-likeur. Deze kun je in de keuken uitschenken, zodat niemand er erg in heeft.

Wees niet te beroerd om frisdrank van een goedkoop merk te serveren

Schenk gerust frisdrank van een goedkoop huismerk.  Zorg dan wel dat je deze koel serveert. Schenk die buiten het zicht van de gasten uit, en de meesten zullen niets in de gaten hebben. Wie toch iets merkt, zal meestal hierover geen opmerking durven maken.

Zet de verwarming niet te hoog

Als de gasten het warm hebben, zullen ze namelijk meer drinken. Als je de avond wil afronden, kun je de verwarming ook afzetten. Doordat de mensen het koel krijgen, zullen ze meer geneigd zijn om naar huis toe te gaan.

Bedank iedereen de avond zelf voor de geschenken

Doe dit oprecht en gemeend, met het nodige enthousiasme. Dit stimuleert de gasten om op een volgende feestje hetzelfde, of misschien zelfs een groter geschenk te geven.

Laat de mensen nadien blijken wat je met de geschenken hebt aangevangen

Via sociale netwerksites als Facebook, kun je de mensen een foto doorsturen van wat je exact hebt gedaan met de ontvangen geschenken. Dit stimuleert de gasten zeker om het de volgende keer net zo goed te doen.

Amuseer je

Vergeet vooral niet om je goed te amuseren op je eigen feestje en zelf te zorgen voor een supergoede sfeer. Als gastheer of gastvrouw ben je zelf grotendeels verantwoordelijk voor een goede ambiance. De gasten weten nadien meestal niet meer wat ze gegeten of gedronken hebben, maar weten wel nog of het leuk was of niet. Dus: zorg dat de herinnering in ieders geheugen gegrift staat als uiterst positief en voor herhaling vatbaar.

Veel succes bij de verdere organisatie, en hopelijk wordt jouw feestje ook een topper van formaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in