Van alle mensen die trouwen is twintig procent al een keer eerder getrouwd geweest. Je bent dus in goed gezelschap! Er zijn mensen die zelfs voor een derde of vierde keer trouwen.

Hertrouwes zijn vaker gescheiden dan weduwnaars. Je zou denken dat als iemand zijn eerste huwelijk heeft zien mislukken, die er niet voor een tweede keer aan begint. Maar niets is minder waar. Als je voldoende liefde voelt, goed kunt samenleven, goed communiceert en elkaar vertrouwt, kun je prima voor de tweede keer trouwen.

Nog wel leuk?

Als je alles al een keer hebt meegemaakt, dan is de grootste lol er wel vanaf. Of toch niet? Ook al weet je wat er gaat gebeuren, je kunt er nog steeds een prachtige dag van maken. Je kan zo'n dag zelfs verbeteren omdat je weet waar de knelpunten liggen van je vorige huwelijksdag. Is het feest bijvoorbeeld gegaan zoals je het wilde? Of was de band wel naar je verwachting? Je ervaringen van het vorige huwelijk zullen je helpen dit aanstaande huwelijksfeest tot een topper te maken. Daarbij trouw je met een nieuwe partner, dus het gevoel is sowieso anders. En een tweede huwelijk is betekent natuurlijk geen tweede keus. Het is een soort bevestiging van de nieuwe weg die je in je leven ingeslagen bent.

Familie

Niet alleen jij hebt alles al een keer meegemaakt, maar je familie en vrienden ook. Sommigen van hen staan wellicht niet geheel achter je tweede huwelijk. Zelfs niet als je eerste partner jong gestorven is. Daar dien je rekening mee te houden. Sommige vrienden of kennissen zullen misschien niet staan te juichen om op je trouwdag te komen omdat de eerste partner nog een goede vriend is. Het voelt bij hun dan aan als 'verraad'. Het moet je echter niet weerhouden. Het is immers jouw keuze om te trouwen. Ga daarom het gesprek aan met de grootste tegenstanders. Laat ze eerst hun punt maken. Vraag daarna de gelegenheid om jouw redenen toe te lichten. Vaak komen mensen in zo’n gesprek dichter tot elkaar.

Ex en kinderen

Veel mensen hebben bij een tweede huwelijk rekening te houden met  kinderen uit een vorig huwelijk. Dat maakt het tweede huwelijk niet altijd eenvoudig. Als de relatie met de ex-partner en de kinderen goed is, is er meestal niet zoveel aan de hand. Als je partner overleden is of als de relatie met je ex-partner slecht is. Kunnen je kinderen een loyaliteitsprobleem krijgen. Probeer te voorkomen dat je kinderen de dupe worden van de slechte relatie. Informeer daarom je ex-partner zo vroeg mogelijk. Ga het gesprek aan en probeer de kinderen zo min mogelijk te belasten. Informeer je kinderen over je plannen zodra je eruit bent met je ex-partner. Zorg voor een goede voorbereiding en duidelijke uitleg. Betrek de kinderen, zeker als ze wat ouder zijn, altijd bij de voorbereidingen, vraag daarbij naar hun mening qua invulling van de grote dag en vraag of zij dingen in gedachten hebben die tijdens de huwelijksdag absoluut niet mogen ontbreken.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in