Zodra de goedheiligman ons land weer heeft verlaten toveren we massaal ons huis om tot kersthuis. De boom wordt weer van zolder gehaald en versierd en hele kerstdorpen ontstaan in de Nederlandse huiskamers. Ieder jaar lijkt men weer grootser en mooier uit te willen pakken dan het jaar ervoor. Dan is een beetje inspiratie opdoen zeker niet verkeerd, en waar kan dat beter dan op een kerstmarkt? Voor prachtige kerstmarkten hoef je niet perse de grens over.  Hieronder volgen een aantal populaire Nederlandse kerstmarkten en minder bekende kerstmarkten maar die het bezoeken zeker waard zijn. 

Kerstmarkt Valkenburg"Valkenburg"

De kerstmarkt, of beter gezegd, kerstmarkten, van Valkenburg zijn wellicht de bekendste en meest populaire in Nederland. Elk jaar opnieuw wordt Valkenburg omgetoverd tot een echte kerststad. Het kan dan ook niet anders dan je hier echt in de juiste stemming komt. Deze kerstmarkten staan al jaren met stip op nummer 1.

De bekende grotten van Valkenburg, de Fluweelengrot en de Gemeentegrot, veranderen in twee grote kerstmarkten. Kraampjes met allerlei kerstspulletjes, kaarsen, cadeautjes, muziek, poffertjes, gluhwein en warme chocomel, aan alles is gedacht. Het grote voordeel van de ondergrondse kerstmarkten is dat de grotten in de winter heerlijk warm zijn. Dat dit alles in twee eeuwenoude grotten met eindeloze gangenstelsel geeft het geheel een nog sfeervollere uitstraling. 

Ook de Wilhelminagrot is te bezoeken, hierin is een zandsculpturen kerststal gemaakt met een doorsnede van wel 30 meter en is 6 meter hoog! 

Voor wie nog net iets meer wil dan alleen een kerstmarkt kan het beste op woensdag of zaterdag naar de kerstmarkt in Valkenburg gaan, dan is er bovengronds namelijk nog een prachtige kerstparade. Schitterend versierde en verlichte praalwagens komen voorbij waarbij de juiste muziek en acts niet zullen onbreken! Deze parade is te zien in het centrum op woensdag om 19:00 uur en op zaterdag om 19:30 uur.  In 2013 vindt de kerstmarkt van Valkenburg plaats van 15 november tot en met 22 december. 

Deze kerstmarkten zijn niet gratis, de entree bedraagt voor volwassenen € 5,- en voor kinderen van 5-12 jaar € 3,- 
Jongere kinderen mogen gratis de grotten binnen. De kerstparade (bovengronds) is overigens wel gratis. 

Kerstmarkt Maastricht"Maastricht_kerstmarkt"

Wellicht bijna net zo populair als de kerstmarkt Valkenburg is die in Maastricht. Tijdens de kerstperiode wordt Maastricht 'Magisch Maastricht'. Het Vrijthof wordt omgetoverd tot een prachtig kerstparadijs. De kerstmarkt van Maastricht is zelf gedeeltelijk overdekt. Ook hier is er naast de kraampjes waar je inspiratie op kunt doen voor cadeautjes of versieringen, aan de nodige hapjes en drankjes gedacht die echt bij kerst horen. 

Maar de kerstmarkt in Maastricht is meer dan alleen een kerstmarkt. Zo is er een enorme ijsbaan en en reuzenrad. Lekker even opwarmen met een kop warme chocomel terwijl de kinderen zich vermaken op het ijs, heerlijk toch!

Ook zijn er op verschillende locaties live optredens te zien, zowel binnen als buiten. Misschien laat de kerstman zich zelfs nog wel even zien! 

Maastricht pakt in de kerstperiode altijd groots uit, met levensgrote ijsberen, sneeuw, ijspegels en lichtjes is de kerstmarkt van Maastricht wellicht een van de mooiste die je ooit gezien hebt!  In 2013 vindt de kerstmakrt Maastricht plaats van 30 november tot en met 30 december. De entree voor de kerstmarkt is gratis.

Kerstmarkt Haarzuilens"Kerstfair_Haarzuilens"

Het hele jaar door is er vanalles te beleven en te zien bij Kasteel en Landgoed de Haar, maar 1 week in het jaar vindt hier de Country & Christmas Fair plaats. Het landgoed staat dan vol met de gezelligste kraampjes, vuurkorven, bomen vol met lichtjes en versieringen. Kortom, dit kan niet anders dan een schitterend geheel zijn! 

Eigenlijk is de Country & Christmas Fair niet echt een kerstmarkt maar een lifestylebeurs geheel in kerstsfeer. Geniet van modeshows en doe mee aan workshops of doe inspiratie op in de kasteelzalen die tijdens deze beurs tot prachtige kerst-eetzalen zijn omgetoverd. 

Ook kunt u uw bezoek aan de Christmas Fair uitbreiden met een rondleiding door dit schitterende kasteel. Het verdient wel aanbeveling dit tijdig te reserveren! 

Een fantastische kerstmarkt met een chique tintje! De Country & Christmas Fair Haarzuilens vindt in 2013 plaats van 20 tot en met 24 november. De entree bedraagt in principe € 17,- , wel zijn er verschillende kortingsacties, maar minder dan € 13,- zult u niet betalen.

Dickens Festijn Deventer"DickensFestijn"

1 weekend in het jaar verandert het 'Bergkwartier' van Deventer in de 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens. Waarschijnlijk heeft iedereen weleens van de verhalen van Charles Dickens gehoord, maar in dit weekend komen deze verhalen werkelijk helemaal tot leven! 

Wel 950 karakters komen op bezoek in de stad, de gemene Scrooge, Oliver Twist, weeskinderen, deftige dames en heren en Mr. Pickwick. U kunt ze allemaal in levende lijve zien! 

Dit is haast niet uit te leggen hoe indrukwekkend het is, dit moet u eigenlijk echt zelf beleefd hebben. Mocht u besluiten het evenement te bezoeken moet u wel bedenken dat vele anderen dit ook bedacht hebben. De wachttijd om de oude stad binnen te komen kan wel oplopen tot 1,5 uur! Maar het is wel degelijk de moeite waard!

Naast het Dickens Festijn is er ook nog een kleine kerstmarkt rondom de grote kerk, deze is in 2013 van 12 tot en met 14 december. Het Dickens Festijn vindt plaats op 14 en 15 december 2013. 

De toegang voor het Dickens Festijn is gratis, de entree voor de kerstmarkt bedraagt vanaf 12 jaar € 2,50

Hoe gaat u naar de kerstmarkt?

Bovenstaande kerstideeën zijn er maar een paar van talloze kerstmarkten in Nederland. Kijk voor nog veel meer verschillende kerstmarkten bijvoorbeeld eens op kerstmarkten.nl

De meeste kerstmarkten zijn erg druk bezocht, of het centrum natuurlijk onbereikbaar met de auto tijdens kerstperiode. U zou met het openbaar vervoer kunnen gaan maar wat ook zeker een idee is om met de bus te gaan! Heel veel touringcarbedrijven organiseren dagtochten naar kerstmarkten. U kunt zich individueel inschrijven of met een groep. Dat maakt het bezoek aan een kerstmarkt nog een stuk aangenamer omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over parkeren e.d. 

En dan kunt u natuurlijk ook genieten van een heerlijke gluhwein!

 

 

 

 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in