Luxemburg, iedereen heeft er weleens van gehoord. Maar weet iedereen ook hoe mooi en veelzijdig Luxemburg eigenlijk is? Op maar een paar uurtjes rijden van Nederland waan je je in een heel andere wereld. Prachtige rotsformaties, kastelen, ruines, bossen en uitgestrekte landschappen, Luxemburg heeft het allemaal!  Luxemburg is een van de kleinste landjes van Europa, maar valt toch zeker in de top 5 mooiste landen die Europa kent! En geschikt voor iedere vakantieganger! Verblijf je graag in een hotel, op een camping of trek je liever in een camper het land door? In Luxemburg kan het allemaal! 

Groot Hertogdom Luxemburg"Uitzicht

Luxemburg is een Groot Hertogdom, dat in 1867 onafhankelijk is geworden, en telt maar ongeveer 500.000 inwoners. Luxemburg is dus vele malen kleiner dan Nederland, maar denk niet dat je met twee weken vakantie het hele land gezien hebt! Er is zoveel te zien dat je vanzelf weer een keer terug wil!

De taal die er gesproken wordt is vrijwel niet te verstaan, ze spreken er 'Letzebuergs' en lijkt op een mengeling van Frans en Duits. Maar ook Frans en Duits wordt er gesproken, en sommige delen van Luxemburg zijn zo toeristisch dat zelfs Nederlands nog wel verstaan wordt!

Groot Hertogdom Luxemburg is onder te verdelen in 5 regionen:

  • Het Mullerthal, in de volksmond ook wel  Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd
  • Luxemburg Stad en omgeving
  • Het Moezelgebied
  • Het Land van de Rode Aarde
  • De Luxemburgse Ardennen 

Luxemburgs Klein Zwitserland heeft op mij toch altijd wel de meeste indruk achter gelaten, vandaar dat ik daar graag wat meer over vertel. 

Mullerthal, oftewel Klein Zwitserland

"Kuelscheier"Klein Zwitserland, gelegen aan de oostkust van Luxemburg, is de kleinste regio van Luxemburg, maar in mijn ogen veruit de mooiste! Langs de gehele oostkant van dit gebied loopt de rivier de Sure, deze vormt de grens met Duitsland. 

De naam Klein Zwitserland dankt haar naam aan de ruige uitstraling van het gebied. Wanneer je een wandeling maakt door dit gebied en de indrukwekkende rotsformaties ziet doet het je sterk denken aan Zwitserland. De rotsen en bergen zijn er weliswaar niet zo hoog, maar het is er prachtig. Hier kun je dan ook urenlang rondwandelen zonder uitgekeken te raken.

Door het hele gebied zijn talloze wandelingen uitgezet, deze zijn allemaal terug te vinden op wandelkaarten en op paaltjes die je in de bergen tegenkomt. Een van de verschillende netwerken is de Mullerthal Trail, en dit netwerk alleen al bestaat uit meer dan 110 kilometer aan wandelpaden. 

Het maakt niet uit welke wandeling je kiest, elke wandeling voert je langs de mooiste rotsformaties, schitterende bezienswaardigheden en smalle donkere kloven waar je zonder zaklamp niet doorheen komt! Vergeet deze dus niet tijdens je wandeling door de bergen!

Enkele (bekende) bezienswaardigheden Luxemburg: 

  • De Schiessentumpel, nabij het plaatsje Mullerthal. Het is een klein bruggetje over het bekendste watervalletje van Luxemburg. Van hieruit starten en eindigen een heleboel wandelingen door dit prachtige gebied. Aan de"Wolffsslucht" overkant van de weg ligt een parkeerplaats, wanneer je hier je auto wegzet kom je vanzelf aan het einde van de wandeling weer hier terug!
  • Der Kuelscheier, een aardedonkere kloof midden in de bergen. bij het plaatsje Consdorf. Dit prachtige natuurverschijnsel is een rotskloof waar je maar net doorheen past. Pas op, je kunt er echt niet omheen lopen en ziet er helemaal niets, dus neem een zaklmap mee wanneer je op zoek gaat naar deze kloof! Andere bekende soortgelijke kloven zijn 'Der Rittergang' en 'Der Deiwepütz'. 
  • De 'Perekop' , een rotsformatie langs een doorgaande weg. De vorm lijkt een beetje op een peer, vandaar de naam. Door deze rots loopt een kloof met een trap, van hieruit start ook weer een wandelroute.
  • 'Der Wolffsslucht', een prachtige diepe kloof midden in de bergen nabij Echternach. Wanneer je andere wandelingen heb gehad in de regio is dit misschien niet zo heel spectaculair, maar toch prachtig om te zien hoe de natuur zichzelf gevormd heeft. 
  • 'De Hollay', dit is weliswaar een kunstmatige grto nabij Berdorf, maar dat maakt het niet minder mooi. Deze grot kom je tegen halverwege een wandelroute, dus wellicht een mooie plaats om even te rusten en evt. wat te eten of te drinken. Vroeger was dit een zandsteengroeve, er werd zandsteen uitgehouwen om bijvoorbeeld huizen van te maken. De Hollay is het overblijfsel. Vlakbij de Hollay staan meerdere van zulke overblijfselen, er is er zelfs 1 waar tegenwoordig een amfitheater van gemaakt is en zelfs nog echte concerten gehouden worden!

Dit zijn maar een aantal bezienswaardigheden in Luxemburgs Klein Zwitserland, zo zijn er nog talloze! 

Bekende historische plaatsen in  Luxemburg

Enkele bekende historische plaatsen in  Luxemburgs Klein Zwitserland, die echt het bezoeken waard zijn, zijn onder andere Echternach, Larochette, Berdorf en Beaufort. Met name een bezoek aan Echternach mag echt niet ontbreken tijdens uw vakantie in Luxemburg! Ook kent Klein Zwitserland Kastelen en Ruines, twee bekende ruïnes zijn Chateau Beaufort en Chateau Larochette.

Degenen die van wandelen en historie houden zullen zich werkelijk geen moment vervelen in Luxemburg! En na de wandeling geniet u heerlijk van een Duits/Luxemburgs biertje op een gezellig terras in een van de prachtige dorpjes!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in