Iedereen moet bezuinigen. Maar dat hoeft je er niet van te weerhouden uit te gaan, de nieuwste films te bekijken of inspirerende musea te bezoeken. Veel cultureels is gratis, of met korting.

Tip 1 – Je bankpas

Soms loont het om even naar je bankpas te kijken. Zo krijg je met een betaalkaart van de Rabobank korting bij het Van Gogh Museum in Amsterdam op de vrijdagavonden. Tijdens de Rabobank Museumdag mogen leden van de bank gratis één of twee musea in Groningen, Drenthe of Friesland bezoeken.

Omdat de ING-bank sponsor is van het Rijksmuseum krijg je 50% korting bij het Rijksmuseum. Jongeren tot en met 18 jaar hebben gratis toegang.

Tip 2 – Ga op woensdag

Minister Plasterk kwam tijden zijn bewindsperiode op het idee alle negentien rijksmusea één dag per week gratis toegankelijk te maken. Het plan ging niet door. Maar sommige musea hebben het idee toch overgenomen zoals het Boymans Van Beuningen, het Fries Museum, Museum Blokhuispoort in Leeuwarden, of je bezoekt het lunchconcert in het Concertgebouw te Amsterdam.

Tip 3 – Kaarten met korting

We kennen de CJP-pas, met deze pas kunnen studenten en middelbare scholieren korting krijgen op theater- en museumkaarten. Maar Amsterdam heeft ook een lastminuteticketshop, aan het Leidseplein. Elke dag vanaf twaalf uur worden daar kaartjes aangeboden voor de meest uiteenlopende voorstellingen, soms voor meer dan de helft van de oorspronkelijke prijs. Kijk ook op http://www.lastminuteticketshop.nl. Ook steden als Utrecht, Rotterdam en Leiden hebben een Uitburo met soms goede kortingsacties. Ook op de website http://www.uitmetkorting.nl/ kan je kortingsbonnen en kortingscodes vinden voor allerlei uitjes. Even zoeken is dus de moeite waard.

Tip 4 – Festivals

De grootste bands spelen niet alleen op de grootste festivals, maar ook op de gratis festivals in het land. Op http://www.festivalinfo.nl kan je bekijken welke festivals er in Nederland gehouden worden. Hier wordt meteen bij vermeld welke festivals gratis zijn. En dat zijn er nog best wel veel.

Tip 5 – Wees niet kieskeurig

Als je een beetje flexibel bent en niet per se op de eerste rij hoeft te zitten, dan is zelfs een kaartje voor de opera betaalbaar. Bij de Nederlandse Opera betaal je voor het allergoedkoopste kaartje maar vijftien euro. Of je het spektakel goed kunt zien is de vraag, want voor dat geld zit je wel op de zevende rang, achterin op het balkon.

Tip 6 – Naar de film

Maakt het je niet uit wat voor film je ziet, koop dan een goedkoop kaartje bij de bioscoop voor een sneak preview. Dan ben je een van de eersten die een nieuwe film ziet. Bij Pathé is dinsdag de vaste sneakpreviewavond. 

Tip 7 – Monumenten

Ben jij fan van oude monumenten dat staat de Open Monumentendag vast in je agenda genoteerd. Dit jaar (2011) is het op zaterdag 10 en zondag 11 september. Het thema van dit jaar is "Nieuw gebruik – oud gebouw". Op http://www.openmonumentendag.nl/ kan je bekijken welke monumenten dan gratis toegankelijk zijn.

""

Daarnaast vindt er dit jaar de Nationale Monumenten Estafette plaats, dit omdat de Open Monumentendag dit jaar haar 25-jarig jubileum viert. In aanloop naar de Open Monumentendag voert 25 weken lang de Nationale Monumenten Estafette langs alle provincies van Nederland. 25 weken lang gaat er elk weekend voor het publiek een monument open dat behoort tot de nationale top 25 van best bezochte monumenten van 25 jaar Open Monumentendag: de 25 Open Monumenten van de Week.

Tip 8 – Boeken van de bieb

Bij de bibliotheek denk je eerder aan rust en orde dan aan iets spannends, maar toch zijn bibliotheken vaak een uitstekende manier om gratis wat cultuur op te snuiven. Zelfs de kleinste bieb in een provinciedorp stelt werk van kunstenaars tentoon. Eén keer per jaar krijg je er zelfs een boek gratis, namelijk tijdens de nationale leesweek. 

www.openmonumentendag.nl
www.festivalinfo.nl
www.uitmetkorting.nl
www.lastminuteticketshop.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in