Het is niet een onderwerp waar je gelijk bij stilstaat, maar iedereen krijgt ermee te maken. Wie zijn uw erfgenamen? Wanneer heeft u een testament nodig? Hoe zit dat met erfbelasting?

Erfrecht

In het erfrecht, dat in 2003 is veranderd, is geregeld welke mensen wettelijk elkaars erfgenaam zijn. Als je geen partner of kinderen hebt, dan gaat je nalatenschap naar je ouders, broers en zussen. Heb je geen familie? Dan erft de staat.

Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd en heeft u geen testament, dan erven uw partner en uw kinderen eenzelfde bedrag.  Dit betekent dat als er een bezit is van € 400.000, de nalatenschap € 200.000 bedraagt. Als u een partner heeft en drie kinderen, erven zij elk € 50.000.

Tot 2003 was het zo dat kinderen, als er geen testament was, direct hun erfdeel konden opeisen. Het gevolg hiervan was vaak dat de achtergebleven partner tegen haar zin moest verhuizen om het kindsdeel uit te kunnen betalen. Tegenwoordig kan dat niet meer. Kinderen krijgen een geldvordering en moeten wachten tot de andere ouder ook overleden is. Om uw partner te beschermen, heeft u dus geen testament nodig.

Samenwonen

Stellen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, erven automatisch van elkaar. Samenwonenden niet, ook al zijn ze nog zo lang bij elkaar. Zij moeten een testament maken, anders gaat de erfenis naar de familie.

Erfbelasting

Over erfenissen moet belasting betaald worden. Tot 1 januari 2010 heette dit successierecht, nu erfbelasting.  Bent u gehuwd, of bent u geregistreerd partner of samenwonend, dan bedraagt uw vrijstelling € 603.600. Is het erfdeel in 2011 hoger dan betaalt u over het bedrag wat boven de vrijstelling komt een percentage aan de belastingdienst. Dit is tot € 118.708 boven de vrijstelling tien procent en alles wat u boven dit bedrag komt twintig procent. De vrijstelling komt voort uit de gedachte dat partners een zorgplicht hebben ten opzichte van elkaar.

Schenk op papier

Jaarlijks mag u € 5.030 (richtlijn 2011) belastingvrij schenken aan uw kinderen. En eenmalig, als ze tussen de 18 en 35 jaar zijn, zelfs € 50.300. Door schenkingen hoeven de kinderen later minder erfbelasting te betalen. Zit uw geld in uw huis? Schenk dan jaarlijks op papier. Dit moet u notarieel vastleggen. Het komt erop neer dat u schenkt en het geschonkene meteen weer terug leent. Vanaf dat moment heeft u een schuld, waarover u jaarlijks 6 procent rente moet betalen. Zo hevelt u nog meer vermogen over. U moet de rente wel betalen, anders gaat het feest niet door.

Laat iets persoonlijk na

Als u iemand iets persoonlijks wilt nalaten, zoals een sieraad of een schilderij, dan kunt u dat vastleggen in een handgeschreven gedateerd en ondertekend codicil. Bewaar zelf een kopie en breng het origineel bij de notaris. U moet die spullen wel specifiek noemen, dus 'het schilderij met het hertje' en niet 'mijn schilderijen'. Het codicil gaat vóór het testament, dus het schilderij wordt als eerste uit de erfenis gehaald.

Benoem een executeur

Bent u bang dat uw erfgenamen ruzie krijgen? Of laat u uw vermogen na aan verschillende erfgenamen, die elkaar niet kennen? Benoem dan een executeur. Dat is iemand die de nalatenschap afwikkelt. Mét executeur gaat dat vaak soepeler dan zonder. Een executeur heeft recht op één procent van de waarde van de nalatenschap.

 

Ook schrijven en geld verdienen bij Todio? Doe met ons mee en meld je hier aan.

www.judex.nl
www.minfin.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in