Het iedere vier jaar terugkerende Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade is een internationaal muziekfestival dat hoofdzakelijk zorg draagt voor muziekconcoursen voor de blaasmuzieksector. Daarnaast zijn er tijdens het ruim drie weken tellende [*durende] evenement ook veel andere spectaculaire muzikale evenementen te bezoeken.

Muziekconcours voor de blaasmuziek

Het WMC steunt de internationale blaasmuzieksector een kwalitatieve ontwikkeling door te maken, maar bevordert bovendien de toegankelijkheid van blaasmuziek. Dit gebeurt vooral voor jeugd en jongeren. Iedereen wordt aangespoord deel te nemen aan het evenement, op muzikale manier dan wel door puur aanwezig te zijn als luisteraar.

Tijdens het drie weken durende WMC, dat iedere vier jaar weer in de zomerperiode in Kerkrade plaatsvindt, worden allerlei activiteiten georganiseerd. De entree hiervoor varieert van gratis tot zo’n 40 euro. De lokaties waar muzikale evenementen zijn tijdens het WMC, zijn het Parkstad Limburg Stadion, de theaters, Abdijkerk Rolduc en op verschillende pleinen en natuurlijk in het park van Kerkrade.

In 2009 waren er maar liefst 20.000 deelnemers bij het WMC. Deze mensen kwamen van over de hele wereld naar Kerkrade. Ook de bezoekers komen vanuit alle windstreken naar Zuid Limburg voor de muzikale evenementen. Er zijn zowel wedstrijden voor de echte blaasmuziek- of klassieke muziekliefhebber als ook voor de mensen die meer van muziek, show en een leuke dag uit houden. Rondom alle wedstrijden en concerten vindt het grootse, sfeervolle feest plaats in het centrum van Kerkrade waar jong en oud, met vele diverse culturele achtergronden samenkomt.

Verschillende soorten wedstrijden

De concertwedstrijden zijn voor de blaasmuziek van het hoogste niveau. De muziek die hierbij gemaakt wordt is serieus en statig. De mars- en showwedstrijden vinden plaats in het Parkstad Limburg Stadion. De muzikanten spelen luchtige, vrolijke en bekende melodieën. De ambiance in het stadion is uniek, het is een groot feest om deze wedstrijden bij te wonen. Tijdens de concertcyclus laten professionele orkesten, bands, ensembles en solisten zich van hun kant zien, om te tonen hoe divers het blaasmuziekveld is. Xander de Buisonjé (Volumia) en Guido’s Orchestra (bekend van de Symfonica in Rosso concerten met Marco Borsato en Paul de Leeuw) waren in het verleden deelnemers van de concertcyclus tijdens het WMC.

Tot slot is er het buitenfestival, dat gedurende het WMC continu op de markt en in het stadspark en op verschillende pleinen plaatsvindt. Gezelligheid en de ontmoeting met vele internationale culturen in een gemoedelijke sfeer zijn de kenmerken van dit festival. De toegang is gratis. Laat je ook verrassen door de veelzijdigheid van het WMC!

www.wmc.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in