Hertog Jan is een bekende Nederlandse pils, maar dit biermerk staat ook bekend om de bijzondere speciaal bieren. Ongeveer honderd jaar geleden werd het eerste bier van Hertog Jan gebrouwen in Limburg.

Geschiedenis

In 1914 begonnen vier vrienden in het Limburgse Arcen met het brouwen van bier in hun brouwerij De Vriendenkring. Al snel werd het bier van de vrienden populair in de omgeving. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de brouwerij het echter zwaar. In de omgeving werd veel gevochten en de beschietingen zorgden voor veel schade. In 1981 begint de brouwerij opnieuw onder de naam Arcense Bierbrouwerij. In het begin wordt er vooral speciaal bier gebrouwen, maar in 1993 wordt ook de pilsener weer populair. De pilsener heeft een lage gisting en is daardoor veel makkelijker weg te drinken. Na 1993 staat Hertog Jan dan ook vooral bekend om hun pils.

In 1998 wordt de naam van de Arcense Bierbrouwerij veranderd in Hertog Jan Brouwerij. Deze naam komt van de hertog Jan van Brabant. Deze hertog zou feesten hebben gegeven waar veel bier gedronken werd.

Bieren

Hertog Jan heeft acht verschillende bieren. De bekendste is de pilsener. Dit bier heeft een volle smaak en bevat vijf procent alcohol. Hertog Jan Grand Prestige is het zwaarste bier van Hertog Jan, met wel tien procent alcohol. Dit roodbruine bier is de grote trots van Hertog Jan. Lentebock is romig en fruitig van smaak en bevat ruim zeven procent alcohol. Het Bockbier van Hertog Jan heeft een alcoholpercentage van zes en een half procent. Dit bier heeft een karamelachtige smaak. Weizener is tarwebier en bevat bijna zes procent alcohol, net iets meer dan de pils. Hertog Jan Primator wordt gezien als een luxe pilsener, met zes procent alcohol. Hertog Jan Dubbel is donkerbruin bier met een traditioneel karakter. Tenslotte is er nog Hertog Jan Tripel. Dit blond bier heeft een hoog alcoholpercentage en een krachtige smaak.

Brouwerij

De huidige brouwerij staat nog steeds op dezelfde plek als de brouwerij van de vier vrienden. Nu kan je er voor €8,50 een rondleiding krijgen en uiteraard wat proeven van dit speciale bier. Omdat de hele omgeving rond de brouwerij een bezoekje waard is zijn er ook een aantal arrangementen te boeken. Hierbij kan de brouwerij bezocht worden in combinatie met een andere activiteit.

www.hertogjan.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in