De positieve effecten van Babymassage Het geven van een massage aan je baby is ontspannend om te doen en is tevens zeer gezond om samen te beleven, zowel voor ouder als kind.
Babymassage
In India is het heel normaal om vanaf dag één na de geboorte van de baby, de baby iedere dag een babymassage te geven. Babymassagetechnieken worden overgenomen van moeder op dochter. Het is naast het badderen, verzorgen en voeden van de baby een dagelijks terugkerend ritueel. Dr. Frederic de Leboyer, een Franse arts, heeft zo'n dertig jaar geleden deze Indiase massagetechnieken in Europa geintroduceerd volgens de principes van de Shantala Babymassage. Dit is de meest gebruikte babymassagetechniek in Nederland. Hij heeft hier ook een boek overgeschreven, waarin alle technieken terug te vinden zijn (zie bronvermelding).
In Nederland is het advies om pas na ongeveer zes weken na de geboorte van het kindje, te gaan masseren via de Shantala technieken. Dit omdat een kindje de eerste weken na zijn geboorte al zoveel indrukken opdoet. Een babymassage kan dan te veel van het goede zijn. Ook wordt het in die eerste zes weken duidelijk of het kindje helemaal gezond is (een contra-indicatie voor babymassage is een hartafwijking). Ten slotte is de massage erg intensief voor een baby; er wordt op een andere manier lichamelijk contact gemaakt dan door middel van knuffelen en vasthouden.
Massage-opbouw
De massage gebeurt door middel van een vast patroon van strijkingen (effleurages) en knedingen (petrisages) en moet langzaam opgebouwd worden om de baby er aan te kunnen laten wennen. Voor een baby kan een kwartier gemasseerd worden tijdens de eerste keer al veel indruk maken. De massage gebeurt in een warme omgeving (circa 23 graden Celsius) zodat de baby niet afkoelt. Massage-olieen zijn van diverse merken te koop. Het gebruiken van een natuurzuivere olie (bijv. amandelolie) is goed voor de huid.
Positieve bijwerkingen van massage
Naast dat babymassage een heel intiem contact geeft tussen ouders en hun kindje, vinden de meeste baby's het heerlijk om gemasseerd te worden. De meeste baby's worden er ontspannen van en worden slaperig. Ook ouders raken ontspannen. Als een baby het niet prettig vindt, dan kan het zijn dat de huidreceptoren nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn, waardoor het niet prettig voelt om aangeraakt te worden. Of het kan zijn dat de massage te zachtjes wordt uitgevoerd, waardoor het aanvoelt als kietelen. Naast de ontspannende werking kan het ook andere positieve bijwerkingen hebben. Darmkrampjes kunnen door een buikmassage verminderd worden. Door de ontspannende werking van massage slapen "wakkere" baby's beter in. Verkoudheid kan verminderd worden door het masseren van reflexpunten. Bovendien verhoogt een daaglijkse massage de weerstand. Tot slot groeit het lichaamsbewustzijn van baby's doordat alle lichaamsdelen worden aangeraakt en er tijdens de massage spelletjes worden gedaan met bijv. de voet.
Baby's met huilklachten
Het masseren van een baby met huilklachten is ook een mogelijkheid. Het is dan wel te adviseren om naar een ervaren babymassagedocente of babyconsulente te gaan voor meer informatie. Vaak is er een medische oorzaak te vinden is, bij een kindje met een huilprobleem, wat gaandeweg duidelijk wordt. De baby kan bijvoorbeeld een slechtsluitend maagklepje hebben waardoor er maagzuur omhoog komt (reflux). Er kan een werveltje in de nek verschoven zijn tijdens een moeilijke bevalling waardoor een baby pijn heeft. De consultatiebureau-arts, kinderarts of huisarts kunnen hier meer over vertellen. De massage geeft een stuk ontspanning. Wat nog belangrijker is, is dat ouders het gevoel krijgen dat ze hun kindje kunnen helpen als het zich niet prettig voelt. Ouders hoeven minder macheloos toe te kijken.
Shantala babymassage, Shantala een traditionele kunst van babymassage, Frédérick Leboyer, Servire Uitgevers