Vraag: Mijn kindje is nu enkele maanden oud en ik geef al een tijdje fruitpap en groentepap als aanvulling bij de borstvoeding. Langzaam maar zeker zal ik moeten overschakelen op vaste voeding. Maar wat mag je nu eigenlijk geven naast groente- en fruitpap?

Vanaf wanneer mag mijn baby vaste voeding krijgen?

Vraag
Mijn kindje wordt nu al wat ouder en ik geef al een tijdje fruitpap en groentepap als aanvulling bij de borstvoeding. Langzaamaan zal ik meer en meer moeten overschakelen op vaste voeding. Maar wat mag je nu eigenlijk geven naast groente- en fruitpap?

Antwoord:
De eerste drie tot vier levensmaanden krijgt elke baby enkel borstvoeding of flessenmelk.
Vanaf het einde van de derde maand wordt die aangevuld met een fruitsapje: 1 à 2 koffielepels appelsiensap of roze pompelmoes en enkele koffielepels water, dit als voorbereiding op de vaste voeding die in België een aanvang neemt met het fruitpapje.

Groentenpap vanaf 5 maanden

Vanaf ongeveer vijf maanden wordt groentenpap gegeven. Meestal wordt begonnen met makkelijk verteerbare groentjes zoals bloemkool, spinazie, wortelen en witloof.

Vanaf zes maanden krijgt baby ook vis (kabeljauw, tong, wijting), vlees (mager), kip, kalkoen en peulvruchten. 
Vanaf ongeveer de achtste maand wordt dit aangevuld met boterhammen, smeerkaas, plattekaas, en in het begin 1 x per week geel van een ei. Met koemelk, yoghurt en plattekaas wordt aangeraden om te wachten tot de leeftijd van 1 jaar om een koemelk allergie te voorkomen.

Vlees, vis, peulvruchten

Vanaf 6 maanden mag je ‘s middags vlees, vis of peulvruchten toevoegen aan de groentepap.

In het begin is 15 gram vlees (ongeveer 1 soeplepel) genoeg. Vers vlees zoals kip, kalkoen, kalfs-, runds- en varkensvlees zijn uitstekend, maar probeer bereide vleeswaren zoals hesp (ham), gerookt vlees en gehakt te vermijden. Kook het vlees gaar in een beetje water en maal het fijn. Wanneer je baby tandjes heeft, mag je het vlees grover vermalen maar het moet nog steeds  goed gaar zijn.

Alle verse vis is geschikt voor baby's, zoals kabeljauw, tonijn, pladijs (schol), zalm,…. Ook de vis moet je goed gaarkoken. Omdat vis beter verteerbaar is dan vlees mag je al beginnen met 20 gram vis (i.p.v. 15 gram). Wissel af tussen magere en vette vissoorten.

Je mag af en toe gezeefde peulvruchten gebruiken ter vervanging van vlees of vis. 1x per week kan je bijvoorbeeld linzen, kikkererwten of bonen geven. Het is aangeraden die eerst 1 nacht te laten weken.

Brood vanaf 9 maanden

Jouw baby mag boterhammen eten vanaf de leeftijd van 9 maanden. Dit kan ook later zijn, na het uitbreken van het eerste tandje. Vanaf de eerste tandjes mag je wel al af en toe een korstje brood geven om op te knabbelen maar pas dan wel op dat uw baby zich niet verslikt. De hele korst fijnkauwen zal immers nog niet meteen lukken.

Yoghurt, plattekaas en andere melkproducten

Omdat ze allemaal gemaakt zijn op basis van koemelk is het aangeraden hiermee nog even te wachten tot je baby 1 jaar is. Koemelk is niet geschikt voor baby's omdat er te veel eiwitten inzitten die de nieren kunnen overbelasten. Er bestaan ook speciale producten voor zuigelingen (Petit Gervais, Danone), die je af en toe wel mag geven, maar ze mogen in geen geval de fruitpap vervangen.

Tip

Gebruik het eerste jaar liefst geen suiker en zout. Zout overbelast de nieren en veel suiker veroorzaakt zoetgewenning en tandbederf.

Op babyinfo.be vind je lekkere receptjes voor je kindje van de 4de maand tot 1 jaar.
Je vindt er tevens leuke spelletjes om met je baby te spelen om de ontwikkeling te stimuleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in