Diëten: hype of hobby? Het lijkt alsof het volgen van een dieet een van onze grootste hobby's is. We doen het min of meer allemaal wel eens en de keuze uit de talloze diëten om af te vallen is erg groot. Elke maand steekt er wel weer een andere dieet hype de kop op, waar we dan met z’n allen weer vol goede hoop op inspringen. Om er dan weer twee weken tot zes maanden later teleurgesteld uit te stappen: het dieet werkt weer niet. Waarom diëten we zo graag?

Wat zijn de voordelen van diëten?

  • Laten we voorop stellen dat de meesten geen idee hebben hoe ze moeten afslanken als het niet met een dieet moest. We weten bar weinig van voeding, van metabolisme en de energiehuishouding van ons lichaam. En we weten al helemaal niet hoe ons eigen lichaam op deze onderdelen scoort. Daarom weten we ook niet hoe we dit kunnen beïnvloeden en dus zijn we veroordeeld tot de commerciële ideeën van anderen, genaamd diëten.
  • Door het volgen van een dieet laat je zien dat je serieus met je gewicht bezig bent, dat je orde op zaken stelt. Je geeft aan dat jij geen zoetigheden meer eet, want je bent aan het diëten.
  • Je kunt het vergelijken met het kopen van een lot uit de loterij: de kans dat je wint is miniem, maar toch hoop je dat jij het bent die de prijs wint. Het volgen van een dieet werkt volgens hetzelfde principe: de kans dat je effectief en blijvend afvalt, is heel erg klein, maar toch hoop je dat jij het bent die het lukt.
    Het frequent volgen van een dieet wordt een gewoonte, een feel-good habit, een manier om om de zoveel tijd orde te scheppen en je emoties te kanaliseren. Je hebt bij het volgen van een dieet het gevoel en de trots dat je de beheersing hebt over je gewicht.
  • We denken dat het van ons verwacht wordt dat we een dieet volgen. De media vertellen ons constant dat weniet ‘goed genoeg‘ zijn (vervang goed door dun, aantrekkelijk, slank) en we geloven het. Neem bijvoorbeeld een TV-serie als “Sex and the city”. Hierin spelen vier vrouwen welke “goed genoeg” zijn, omdat ze er alles aan doen om mooi te zijn, een goede baan te hebben, mannen te versieren, plezier te maken en vrienden te hebben. Dat dit in werkelijkheid nauwelijks bereikbaar is, willen we niet zien. Als je dit niet bereikt, ben je niet goed genoeg. De media geven ons graag panklare oplossingen voor onze onvolkomenheid, zodat ook wij dit alles kunnen bereiken. En wij kopen deze oplossingen maar al te graag in de vorm van crèmepjes, diëten, merken, etc..
  • En lukt het niet, dan kun je in ieder geval zeggen dat je het geprobeerd hebt, maar het door je bouw niet lukt. Diëten bieden dus een win-win situatie. 
Het wordt tijd dat bovenstaande "voor"- en nadelen van diëten onderkend worden. De roep om een andere benaderingswijze wordt steeds luider. Het Nieuwe Afvallen is zo’n nieuwe benadering. Hierin wordt het individu centraal gesteld en ga je niet hetzelfde doen als alle anderen, zoals dat bij diëten wel gebeurt. Door middel van het uitsplitsen naar kennis, vaardigheden en houding en de begeleiding daarin, wordt het afvallen als een serieuze activiteit aangepakt die je moet trainen om er succesvol in te worden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in