Laat bij een betrouwbare notaris een samenlevingscontract opstellen om de verdeling van de kosten voor de huishouding vast te leggen.

Gaat u samen wonen dan dient er een samenlevingscontract aangaande de spelregels van het samen wonen te worden opgesteld. Wat staat er zoal in een samenlevingscontract en waar dient u als partners verder op te letten. Gewoonlijk wordt een samenlevingscontract opgesteld om primair de verdeling van de kosten en bezittingen vast te leggen, waarnaast beide partners eveneens rechten en plichten hebben. Met een samenlevingscontract kunt u gezamenlijk een woning of appartement huren, een woning kopen maar kunt u ook met een samenlevingscontract aantonen dat u de partner bent en dus recht heeft op partner pensioen. Neem de adviezen van de notaris ter hand en laat de verdeling van de kosten middels een samenlevingscontract vast leggen.

Afspraken op papier zetten

Partners die samen gaan wonen dienen daartoe één en ander noodzakelijke afspraken op papier te zetten. Er dient namelijk een gezamenlijke huishouding gevoerd te worden. U kunt afspraken mondeling doen echter indien er problemen ontstaan waarbij het tot onenigheid komt dan kunnen om die afspraken door één van de partners heen gedraaid worden. Om ellende te voorkomen stelt u een schriftelijk samenlevingscontract op welke u bij de notaris via een akte kunt laten passeren. Zodoende weten beide partijen wat de concrete afspraken zijn, alsmede hoe met kosten, boedel en partner pensioen enzovoorts om moet worden gegaan.

Kosten huishouding

Om een huishouding gezamenlijk te kunnen voeren dient u rekening te houden met gezamenlijk te dragen kosten. Wie betaalt wat is dan de vraag. Hebben beide een vergelijkbaar inkomen dan zal ook een gelijke verdeling van de kosten van toepassing zijn. Verdient de ene partner veel meer dan dient deze ook meer te dragen. Bij kosten voor de huishouding moet u denken aan:

  • huur lasten of hypotheek kosten;
  • kosten voor gas, water en licht;
  • aankoop van voedsel en kleding;
  • kosten voor vakantie;
  • ook verzekeringen zijn van belang.

Middels een samenlevingscontract kunt u helder aangeven welke partner welke kosten moet dragen, zodat daarover geen problemen in de toekomst ontstaan

Verdeling inboedel

Voordat u de relatie bent begonnen had u reeds een bepaalde hoeveelheid aan inboedel. Dat vertegenwoordigt uiteraard een bepaalde waarde. U kunt daaraan dan ook veel waarde hechten en dus kunt u aangeven in het samenlevingscontract dat de niet gezamenlijke aangekochte inboedel niet gezamenlijk eigendom is. Daartoe kan vooraf een overzicht voor worden opgesteld aangaande het persoonlijke eigendom van de afzonderlijke partners. Gezamenlijke aankopen zijn daarnaast gezamenlijk bezit en dus kunnen die bij een eventuele beëindiging van de relatie worden verdeeld. Heeft u bovendien een persoonlijke aankoop gedaan tijdens de relatie dan kunt u tevens aangeven dat die aankoop niet binnen de gezamenlijke inboedel valt.

Verblijvingsbeding

Een belangrijk element van een samenlevingscontract betreft het verblijvingsbeding. Het verblijvingsbeding geeft aan dat bij een overlijden van één van de partners de overblijvende partner het vermogen op bankrekeningen, contanten en schulden (mits van gezamenlijk bezit) krijgt. In geval van kinderen mag de langstlevende eveneens in het ouderlijk huis blijven wonen zonder dat kinderen dan al hun erfdeel kunnen verzilveren. U kan ook privé bezittingen na het overlijden van de ene partner aan de andere partner over dragen. Hiervoor kan u terecht bij advocaten en notairissen door het hele land, waaronder bij advocaten Leeuwarden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in