Rusteloze benen zijn ook wel bekend onder de term "Restless Legs Syndrome". Het wordt ervaren als een kriebelend en storend gevoel in de benen. Krabben is geen oplossing, omdat de kriebel "in" het been zit en niet aan de buitenkant. Ongeveer vijftien procent van de zwangeren krijgt te maken met rusteloze benen. Er zijn medicijnen te verkrijgen die de klachten verhelpen, maar deze medicijnen zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen. Daarom vindt u in dit artikel enkele tips om het kriebelende gevoel van rusteloze benen te verminderen, zonder dat u medicijnen hoeft te gebruiken.

Beweging

Rusteloze benen worden tijdens de zwangerschap veroorzaakt door een slechtere doorbloeding van de benen. Wanneer iemand in beweging is worden de benen goed doorbloed. Maar wanneer een zwangere in rust is, wordt door de toegenomen grootte van de baarmoeder de doorbloeding van de benen belemmerd. Vaak krijgen vrouwen er dan ook last van terwijl zij 's avonds lekker voor de televisie zitten, of 's nachts wanneer zij proberen te slapen. Door het kriebelende gevoel in de benen is het haast onmogelijk om de benen stil te houden. Wanneer de benen worden bewogen, bijvoorbeeld door een stukje door de kamer te lopen of de benen even te rekken en strekken, wordt het gekriebel minder. Beweging helpt dus om de klachten te verminderen. Daarnaast wordt gezegd dat beweging de klachten ook kan voorkomen. Door regelmatig te bewegen, zou men in rust minder last hebben van rusteloze benen. Let wel op dat de beweging niet té intensief is. Hierdoor kan overbelasting van de spieren ontstaan, en dat maakt de klachten juist erger. Omdat bewegen tijdens een zwangerschap vermoeiender is door het extra gewicht dat wordt meegedragen, is het belangrijk dat een zwangere vrouw goed naar haar eigen lichaam luistert.

Voeding

Zwangere vrouwen moeten uitkijken met het gebruik van cafeïne. Teveel cafeïne is niet goed voor het ongeboren kindje. Maar wanneer een zwangere vrouw last heeft van rusteloze benen is het helemaal verstandig om zo min mogelijk cafeïne te nuttigen. Cafeïne kan de klachten namelijk verergeren. Probeer daarom producten die deze stof bevatten te vermijden. Cafeïne komt onder andere voor in koffie, thee, cola en chocolade(melk). Tijdens de zwangerschap is het bovendien belangrijk om genoeg te drinken. Wanneer het lichaam niet voldoende vocht binnen krijgt, kunnen de rusteloze benen erger worden. Het wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap minimaal twee liter per dag te drinken. Water is een gezonde keuze.
De klachten bij rusteloze benen kunnen ook verergerd worden wanneer sprake is van een tekort aan vitamine of ijzer. Wanneer iemand gezond en gevarieerd eet, haalt zij in principe voldoende voedingsstoffen uit haar eten. Om een eventueel tekort aan vitamine of ijzer te voorkomen of verhelpen, kan een zwangere vrouw vitamine- of ijzersupplementen slikken. Deze zijn te verkrijgen bij de drogist. Daarnaast zijn er speciale supplementen voor zwangere vrouwen. Hierin zitten, naast vitaminen en ijzer, ook andere stoffen die goed zijn om tijdens de zwangerschap extra binnen te krijgen.

Warmte en verkoeling

Warmte helpt bij een goede doorbloeding, en een goede doorbloeding vermindert de klachten bij rusteloze benen. Iemand die last heeft van rusteloze benen, doet er daarom goed aan om de benen warm te houden. Een zwangere vrouw kan bijvoorbeeld als zij stil zit een denkentje over de benen leggen. 's Nachts kan zij een pyjamabroek dragen, of een extra deken gebruiken zodat zij geen koude benen krijgt. Ook het nemen van een warme douche kan verlichting bieden. Door het warme water wordt de doorbloeding van de benen gestimuleerd.
Niet alleen warmte kan helpen tegen de klachten. Verkoeling is tevens een middel om de kriebels te verminderen. Wanneer iemand last heeft van rusteloze benen, kan het een opluchting zijn om de benen in te smeren met een verkoelende zalf. Voorbeelden van deze typen zalf zijn menthol zalf en gehwol beenbalsem. Beiden zijn te verkrijgen bij de drogist.

Tot slot

In dit artikel heeft u enkele tips gelezen die de klachten bij rusteloze benen kunnen verminderen. Voor veel vrouwen vormen deze tips een oplossing voor of vermindering van de klachten. Indien de rusteloze benen niet minder worden, hou dan vol. Bedenk dat het een kwaal is die is begonnen tijdens uw zwangerschap, en gelukkig weer zal verdwijnen na de zwangerschap. Na de bevalling hebben de meeste vrouwen geen last meer van rusteloze benen. En, hoe cliché het ook mag zijn: zodra u de baby in uw armen heeft zijn alle kwaaltjes en ongemakken waar u tijdens de zwangerschap last van had in één klap vergeten!

http://www.babybytes.nl/encyclopedie/R/Rusteloze-benen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in