Voor alle jonge kinderen is het moeilijk om een goede woordenschat te ontwikkelen. Er zijn ontzettend veel woorden in het Nederlands die ook nog eens van vorm kunnen veranderen. Voor tweetalige kinderen is dit helemaal lastig. Daarom is het belangrijk tweetalige kinderen goed te helpen bij het uitbreiden van hun woordenschat. Hier drie manieren om deze kinderen goed te kunnen helpen.
1. Praat niet te snel
Wanneer kinderen iets horen dat ze niet kunnen plaatsen omdat ze het bijvoorbeeld verkeerd verstaan of het woord niet kennen, dan maken ze daar zelf een ander woord van zodat het toch nog logisch voor ze klinkt. Hierdoor kunnen ze iets helemaal verkeerd begrijpen. Het is daarom belangrijk langzaam te praten zodat tweetalige kinderen het tempo goed bij kunnen houden. Hierdoor voorkom je dat ze delen van de zin niet meekrijgen en die zelf in gaan vullen. Let erop dat je voldoende pauze houdt tijdens het praten. Maar de uitspraak van het Nederlands moet niet veranderen door het andere tempo. Het is belangrijk dat tweetalige kinderen de correcte uitspraak leren.
2. Herhaling
Gemiddeld moeten kinderen een woord ongeveer zeven keer horen voordat ze het echt kennen en ook zelf gaan gebruiken. Bij tweetalige kinderen kan het woord het beste negen keer herhaald worden. Op deze manier zullen ook zij het woord goed onthouden. Bij het aanleren van een nieuw woord kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een prentenboek om het woord meerdere keren aan bod te laten komen. Ook kunnen er veel spelletjes worden gespeeld waarbij woorden benoemd worden. Het is belangrijk om het woord op verschillende momenten terug te laten komen. Dus niet negen keer verspreid over een dag, maar misschien over een week of twee weken.
3. Concrete context
Woorden zijn makkelijker te onthouden voor kinderen als ze gepresenteerd worden in een duidelijke context. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door een voorwerp mee te nemen, een handeling voor te doen of een afbeelding te laten zien. Voor tweetalige kinderen is een beeldenwoordenboek een handig hulpmiddel. In dit woordenboek staan plaatjes van veelvoorkomende woorden. Zo kunnen de kinderen het plaatje bij het woord zien en het zo beter onthouden. Tenslotte is het veel makkelijker om een woord te onthouden wanneer je er een beeld bij hebt.