Koninginnedag is een bekende Nederlandse feestdag. Op die dag is heel Nederland oranje gekleurd. Overal worden feesten en spelletjes georganiseerd. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Wat is Koninginnedag?

Koninginnedag valt ieder jaar op 30 april. Dit is een nationale feestdag die al gevierd wordt sinds 1949. Behalve in Nederland wordt het ook gevierd in Curaçao, Sint-Maarten en Aruba. Op deze dag wordt heel Nederland oranje versierd. Ook de kleuren rood, wit en blauw zie je veel terugkomen.

Geschiedenis

Op 31 augustus 1885 werd de eerste Prinsessendag georganiseerd. Prinses Wilhelmina werd op deze dag vijf jaar. De reden van dit feest was vooral het benadrukken van de nationale eenheid. Op 31 augustus 1898 werd Wilhelmina koningin. Vanaf toen werd ieder jaar op 31 augustus Koninginnedag gevierd. Toen Juliana in 1948 koningin werd verschoof Koninginnedag naar 30 april, de verjaardag van Juliana. Sinds 1949 werd het dus op die dag gevierd. Steeds meer mensen kregen vrij op Koninginnedag, waardoor het een nationale feestdag kon worden.

Toen Beatrix koningin werd besloot ze Koninginnedag niet op haar verjaardag, 31 januari, te vieren, maar gewoon op 30 april. In april is het weer namelijk veel geschikter voor buitenactiviteiten dan in januari.

Activiteiten

De Koninklijke familie bezoekt op Koninginnedag altijd een of twee Nederlandse plaatsen. Hier vinden de hele dag feestactiviteiten plaats. De koningin doet samen met de prinsen en prinsessen oud Hollandse spelletjes zoals koekhappen. Ook zijn er verschillende optredens.

Een van de bekendste activiteiten van de Koninginnedag is de vrijmarkt. Op deze vrijmarken kunnen mensen tweedehands spullen verkopen zonder hier een vergunning voor nodig te hebben. Hier zijn ook veel kinderen actief.  

Amsterdam

Amsterdam is de bekendste Koninginnedagstad van Nederland. Ieder jaar trekt de stad een half miljoen bezoekers met de Koninginnedag. Vooral het Museumplein is een populaire plek. Hier organiseert 538 ieder jaar een groot concert. Verspreid over Amsterdam zijn er ook verschillende andere concerten. Natuurlijk zijn ook hier de vrijmarkten en andere feestactiviteiten te vinden.

Koninginnenacht

Omdat bijna iedereen vrij is op Koninginnedag gaan veel mensen uit op de nacht voor de Koninginnedag. Dit wordt daarom ook wel Koninginnenacht genoemd. In Den Haag staat deze nacht bekend als Koninginnenach. Ieder jaar weer gaan duizenden mensen ’s nachts naar het centrum van Den Haag om te feesten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninginnedag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in