We willen allemaal wel eens een ander kleurtje in ons haar. Naast het feit dat de kleur niet altijd uitpakt zoals wij dat willen, kan er ook een allergie optreden genaamd PPD-allergie. Deze allergie kan ontstaan door haarverf maar ook door zwarte henna of een henna tattoo.
Natuurlijke henna geeft normaliter geen allergieën. Henna is bruinrood van kleur en om het zwart te maken wordt er een stof aan toegevoegd. Indien er extracten van de indigoplant zijn toegevoegd zal er geen allergie optreden. Helaas wordt er in de praktijk vaak de chemische stof paraphenylenediamine (PPD) toegevoegd, om de henna of haarverf donkerbruin of zwart te maken. Hoe donkerder de haarverf des te meer PPD het meestal bevat.
Op de ingrediëntenlijsten kan PPD vermeld staan als parafenyleendiamine, als p-phenylenediamine of als diaminobenzeen. Als er PPD in de haarverf of henna zit, hoeft men geen allergie te krijgen, het kan zich ontwikkelen en op een ander moment openbaren als eczeem. Mensen die een henna tattoo nemen krijgen vaak na twee weken pas een allergische reactie. Als er eenmaal sprake is van een PPD-allergie dan is dat meestal voor levenslang.
Het gebruik van PPD in producten
Volgens de Europese wetgeving is het verboden om PPD te gebruiken in cosmetica, behalve in haarverf, daarin is het toegestaan tot een percentage van 6%. In een kleurspoeling zit ook vaak PPD maar dan in mindere mate. Het is uit den boze om verfsoorten met PPD aan te brengen op wimpers of wenkbrauwen. Als PPD in de ogen komt, kan men blind worden.
PPD wordt in industrieën vaak gebruikt. Zo wordt het gebruikt in rubber (handgrepen van fietsen, stuur van een auto en regenlaarzen). PPD komt ook voor in drukinkten, slangen bij tankstations, donkere jeans, schoensmeer en andere producten. Vaak wordt er in industrieën het goedkope PPD gebruikt in plaats van een duurder plantaardig alternatief.
Allergische reacties op PPD
PPD-allergie kan zich openbaren na de eerste keer dat het haar wordt geverfd, maar het kan zich ook in de loop der jaren ontwikkelen. Bij een allergische reactie wordt het hoofd en het gezicht rood, het zwelt op door de onderhuidse ontstekingen en het jeukt. Ook kan er voor levenslang eczeem optreden en littekens.
Behandeling van een PPD-allergie
In de meeste gevallen schrijft de huisarts prednison voor of corticoïden. Corticoïden zijn ontstekingsremmende medicijnen die generiek zijn aan de hormonen van de bijnierschors. Tevens wordt er vaak een crème op basis van corticoïden voorgeschreven.
Natuurlijke haarverven zonder PPD
Indien u uw haar wenst te verven, gebruik dan natuurlijke haarverven zonder PPD zoals, Henna Colour Creations of Hennaplus Colour Powder van het merk Frenchtop. Natuurlijke henna is ook een optie en de haarverven van Santé, Naturtint en Logona zijn ook aan te raden. De haarverven zijn te koop bij natuurwinkels.