Waar wil je bevallen? Wil je een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling? Dat is een vraag die alle zwangere mama’s vroeg of laat moeten maken. Je kan kiezen tussen de twee uitersten, thuis of in het ziekenhuis, of je kan kiezen voor een tussenoplossing. Welke? Dat lees je hier!

Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling?

Waar wil je bevallen? Dat is een vraag die alle zwangere mama’s vroeg of laat voorgeschoteld krijgen. Je kan kiezen tussen de twee uitersten. Namelijk: thuis bevallen of in het ziekenhuis bevallen. Of je kiest voor een tussenoplossing.

Thuisbevalling

Als je zwangerschap in de eerste maanden vlot verlopen is en er geen voorspelbare complicaties zijn voor de bevalling, dan kan je ervoor kiezen om thuis te bevallen, onder begeleiding van een vroedvrouw.  
In België kiest nog steeds een minderheid van de vrouwen voor een thuisbevalling, al zijn er onmiskenbaar een aantal voordelen aan verbonden. Thuis bevallen ontdoet de hele gebeurtenis bijvoorbeeld van zijn medische aspecten. Je bent meer ontspannen en dat is een onmiskenbaar voordeel wanneer de bevalling zich aandient. Bovendien kan je eventuele andere kinderen in de buurt houden en slaap je de eerste nachten na de bevalling – zalig – in je eigen bed.  

Wil je thuis bevallen, dan zal je op voorhand toch een aantal regelingen moeten treffen. Je moet afspraken maken voor de juiste ondersteuning, geschikt medisch materiaal in huis halen en regelingen treffen voor eventuele oudere kinderen. Thuis zijn betekent ook dat je alle huishoudelijke klusjes ziet en misschien wel wil doen, terwijl je daar eigenlijk nog niet aan toe bent. Zorg er dus voor dat je op voorhand hulp ingeschakeld hebt voor de eerste dagen – familie, vrienden of kraamhulp. Je moet er bovendien ook voor zorgen dat jij en je baby de noodzakelijke medische zorgen van de eerste dagen krijgen.

Ziekenhuisbevalling

Bevallen in het ziekenhuis geeft je de zekerheid dat alle mogelijke medische hulp paraat is wanneer er iets fout dreigt te gaan, zowel voor de baby als voor mama. Voor sommige vrouwen is die gedachte een voorwaarde om zich te kunnen ontspannen.

Anderen vinden het een nadeel dat er vanaf het begin een arts betrokken is bij de bevalling. Daardoor ben je eerder een patiënt dan een mama. Eventuele oudere kinderen moeten door derden opgevangen worden, waardoor je bevalling niet helemaal meer een verrassing is.  Na een ziekenhuisbevalling blijf je normaal gezien een vijftal dagen in het ziekenhuis, waarin je niks hoeft te doen – alleen mama zijn. Het eten wordt op je bed gebracht en het huishouden is een ver-van-je-bed-show.

Tussenoplossingen

Opteer je voor de zekerheid van een ziekenhuisbevalling met het comfort van een thuisbevalling, dan kan je polyklinisch bevallen of bevallen met kort ziekenhuisverblijf.  Dat betekent dat je na de bevalling één nachtje in het ziekenhuis blijft en daarna naar huis gaat.  Ook dan moet je zorgen dat jij en je kleintje medisch gevolgd worden, en is het raadzaam de eerste dagen toch wat hulp van familie, vrienden of kraamhulp in te schakelen.

Daarnaast zijn er ook nog recentere initiatieven als een 'kraamhotel' of een 'birth and breakfast'.  Een kraamhotel combineert het zorgeloze van een ziekenhuisbevalling met de huiselijke sfeer van de thuisbevalling. In een birth and breakfast beval je buitenshuis, maar toch in een huiselijke omkadering. Je blijf één nacht overnachten en kan je ’s anderendaags weer naar huis.

Welke oplossing je ook kiest, houd voor ogen dat het jouw bevalling is. Maak een keuze waar jij en je partner je goed bij voelen, en laat je door niemand anders iets opdringen.

 De meest complete website voor Vlaamse papa's en mama&

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in