Dat in Nederland in principe iedere werkende vrouw recht heeft op een zwangerschapsuitkering weten de meeste mensen wel. Toch zijn er nog een heleboel mensen die denken dat zelfstandige vrouwen en vrouwen met een 0-uren contract (oproepcontract) hier geen recht op hebben. Niets is minder waar, ook zij hebben recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering! Zelfs wanneer je een WW-uitkering hebt, heb je recht op zwangerschapsverlof!

Duur van het verlof voor iedere zwangere vrouw

In principe duurt het zwangerschapsverlof 16 weken. Hiervan moeten minstens vier weken en maximaal zes weken voor de uitgerekende datum opgenomen worden.

De overige weken worden opgenomen na de bevalling. Eigenlijk heet het dan geen zwangerschapsverlof meer maar bevallingsverlof.

Na de bevalling heeft de kersverse moeder recht op tenminste tien weken verlof. Stel dat de moeder 6 weken voor de bevalling met verlof is gegaan zou zij dus nog tien weken verlof overhouden. Maar iedere dag dat de baby later geboren wordt dan de uitgerekende datum komt extra bij het verlof.

Dus wanneer de baby een week te laat geboren wordt krijgt de moeder ook een week extra verlof.

Komt de baby te vroeg, dan verandert er in principe niets, tenzij de baby meer dan zes weken te vroeg komt, het verlof gaat dan per direct in. 

Er geldt voor de aanstaande of kersverse moeder een verbod op werken tussen 4 weken (28 dagen) voor de uitgerekende datum en 6 weken (42 dagen) na de bevalling, dit hoeft dus niet per definitie de uitgerekende datum te zijn.

Hoe vraag je een zwangerschapsuitkering aan – zowel oproepkrachten als vaste (parttime) werknemers 

De uitgerekende datum wordt bepaald door een verloskundige of arts. Hij of zij geeft een zwangerschapsverklaring mee die de zwangere dan moet overhandigen aan de werkgever. Hiermee kan de werkgever verlof aanvragen voor de  aanstaande moeder.

Het verlof kan aangevraagd worden van minimaal twee weken voordat het verlof ingaat tot maximaal vier weken.

Binnen vier weken krijg je als werkneemster bericht van het UWV.

Voorwaarde voor het recht op een zwangerschapsuitkering als oproepkracht is dat je in de laatste vier weken voordat je verlof ingaat wel gewerkt moet hebben!

Ook al kan de werkgever pas laat het verlof aanvragen, als werkneemster dien je je werkgever wel ruim op tijd in te lichten dat je zwanger bent, zodat de werkgever op zoek kan gaan naar tijdelijke vervanging.

Je werkgever mag je het verlof niet weigeren!

Hoe vraag je als zelfstandige zwangerschapsverlof aan 

Als zelfstandige vrouw kun je een aanvraagformulier downloaden op de website van het UWV. Deze dient ingevuld te worden en opgestuurd naar het UWV.

Voor een zelfstandige gaat het om een ZEZ uitkering (Zelfstandig En Zwanger)

Ook heb je voor de aanvraag een zwangerschapsverklaring nodig van je verloskundige.

Dit dien je pas te doen vanaf 24 weken zwangerschap maar ten laatste twee weken voordat het verlof in moet gaan!

Het UWV geeft binnen 8 weken bericht.

Zwangerschapsverlof aanvragen wanneer je een ww-uitkering hebt

In het geval je een ww-uitkering hebt heb je ook recht op een zwangerschapsuitkering.

Je dient zelf de aanvraag te doen, 8 weken voor je uitgerekende datum. Wanneer je naar het UWV belt sturen zij het aanvraagformulier naar je toe. Deze dien je in te vullen en op te sturen.

Tijdens je verlof hoef je niet te solliciteren en hoef je ook geen werk aan te nemen. (wat bij een ww-uitkering natuurlijk wel het geval is)

Ook is de uitkering hoger dan een ww- uitkering, je krijgt namelijk 100 % van je dagloon verdiend voordat je ww inging.

Na je 16 weken verlof loopt de resterende ww-uitkering door.

Door wie wordt de zwangerschapsuitkering betaald

Een zwangerschaps- en bevallingsuitkering valt onder WAZO. Dit staat voor Wet Arbeid en Zorg.

Deze uitkering wordt volledig betaald door het UWV. Het kost je werkgever, of indien je zelfstandig bent, jou dus helemaal niets!

Over het algemeen betaalt het UWV je uitkering uit aan je werkgever. Het kan natuurlijk voorkomen dat het makkelijker is dat het UWV je uitkering rechtstreeks op je eigen bankrekening stort. Je werkgever kan dit aangeven bij het aanvragen van de zwangerschapsuitkering. Het UWV zal dan wekelijks je uitkering uitbetalen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in