Het aantal volwassenen en kinderen met (zwaar) overgewicht blijft stijgen. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS, dat uitwijst dat het aantal mensen met ernstig overgewicht in 2002 tweemaal zo veel was als in 1981.

Gesprek van de dag

Tegen alle verwachtingen in bleek uit onderzoek van het CBS dat meer mannen dan vrouwen kampen met gewichtsproblemen. Toch zijn het vooral de vrouwen waaraan de reclamewereld handen vol geld verdient: afslankzalfjes, -pilletjes en -apparaten verkochten nog nooit zo goed. Ook de dieetboeken zijn een ware rage, met het Dr. Frank eiwitdieet als hoogtepunt. Maar niet enkel in Nederland is overgewicht het gesprek van de dag. Ook in de Europese Unie zijn de cijfers de lucht in geschoten. In 2008 had meer dan de helft van de volwassen inwoners van de EU overgewicht en lag het aantal obesitaspatiënten, mensen met een BMI van meer dan 20 procent, boven het ideale gewicht, op 15,5 procent. 

Welvaart en gemakzucht

Volgens onderzoekers worden de problemen vooral veroorzaakt door de voedselprijzen, die nog nooit in de geschiedenis zo laag zijn geweest als tegenwoordig. Door de vele subsidies en technische vernieuwingen in de landbouw kan het voedsel tegen minimale kosten worden geproduceerd.

Een andere belangrijke oorzaak is natuurlijk het toenemende gebruik van de auto, waardoor mensen minder bewegen dan voorheen. Ook neemt het aantal banen waarbij hele dagen achter het bureau worden doorgebracht toe en ook dit komt het gewicht niet ten goede.

In steeds meer gezinnen is er sprake van twee kostwinners. Dit heeft tot gevolg dat het koken van een fatsoenlijke maaltijd vaak niet in de planning past omdat beide ouders pas rond zes of zeven uur thuiskomen. Een goedkope en calorierijke afhaalmaaltijd is daarom een steeds vaker gebruikt alternatief.

Overgewicht heeft natuurlijk ook oorzaken die altijd al een rol hebben gespeeld en die daarom nauwelijks tot geen invloed hebben op de grote toename van overgewichtpatiënten in de laatste dertig jaar. Zo kan aanleg voor overgewicht erfelijk bepaald zijn. Ook kan overgewicht veroorzaakt worden doordat mensen zich diep ongelukkig voelen en hun ongeluk als het ware weg proberen te eten. Dit kan BED (Binge Eating Disorder) tot gevolg hebben: een psychische aandoening waarbij de desbetreffende persoon lijdt aan ernstige vreetbuien.

Vechten tegen de kilo's 

De reclamewereld speelt natuurlijk handig in op de heersende angst voor overgewicht. Toch helpen alle op de markt aangeboden pillen en zalfjes maar minimaal en ook de Dr. Frank en Sonja Bakker diëten zijn vaak gedoemd tot mislukking. Hiervoor is één simpele reden aan te wijzen: het ontbreekt veel mensen aan doorzettingsvermogen en dit is de belangrijkste factor in het streven naar een gezond gewicht.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in