We zijn een beetje de weg kwijt met eten. Een deel van onze samenleving kampt met overgewicht en een ander deel is griezelig mager. Beiden zijn bijna constant met eten bezig en ongelukkig. Afvallen met een dieet lijkt een oplossing, maar is het op de lange termijn niet. Waarom niet?

Fabriek

Ons lichaam is een fabriek. Het is gebouwd om eten te verbranden om zo energie vrij te maken. Deze energie wordt gebruikt om je hart te laten pompen, je andere organen en je spieren te laten werken en om je lichaam op temperatuur te houden. Hoe gelijkmatiger de fabriek kan draaien (hoe gelijkmatiger het voedselaanbod is), hoe beter de fabriek werkt.

Overschot

Krijgt de fabriek meer voedsel aangeleverd dan er energie nodig is, dan slaat hij het restant van die energie op als vet. Een perfecte voorraad, want vet bevat veel energie en neemt daardoor niet zoveel plek in. Slim van je lichaam, maar als er constant een overschot is, wordt er zoveel vet geproduceerd, dat het niet meer gezond is. Het wordt afgezet op plekken die je kunt zien, zoals je buik, billen en heupen, maar ook op niet-zichtbare plekken, zoals rondom je organen.

Crisis!

De fabriek heeft ook een crisis-stand: als er te weinig voedsel aangeboden wordt, gaat de fluit: honger! Je lichaam vraagt om voedsel en je krijgt een knorrende maag, maar na verloop van tijd went je lichaam er ook aan dat het slecht bevoorraad wordt. Er wordt beter gewerkt, efficienter. Daardoor wordt alle energie die je lichaam kan missen, als vet opgeslagen. Het is immers een slechte tijd, je lichaam maakt een hongersnood door.

Jojo-effect

Je kan nu begrijpen wat er gebeurt tijdens en na een dieet: je lichaam is gewend aan de crisis-stand en heeft zichzelf geleerd met heel weinig voedsel toch alles draaiende te houden. En dan stop je met je dieet. Er wordt ineens veel meer voedsel aangeboden dan eerst en je lichaam weet niet hoe snel het het allemaal in vet om moet zetten. Na verloop van tijd went je lichaam de crisis-stand weer af, maar voordat het zover is, zitten alle kilo's die je kwijt was, er weer aan.  En daarom werkt een dieet niet.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in