Veel mensen zijn tegenwoordig bekend met de risico’s die al dan niet overmatig gebruik van alcohol met zich mee kunnen brengen. Vooral jongeren weten vaak geen hoeveelheid aan te geven en drinken door, terwijl hun lichaam aangeeft te stoppen. Dit kan soms ernstige gevolgen hebben en er zijn gevallen bekend waarbij mensen zich letterlijk in een coma drinken. Vaak loopt het met een sisser af maar het is daarom niet onverstandig wat meer inzicht te bieden over het gebruik van alcohol onder jongeren.

Gevoeligheid tussen meisjes en jongens met betrekking tot alcohol

Over het algemeen zijn meisjes sneller dronken dan jongens. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat zij minder water in hun lichaam hebben waardoor de alcohol minder verdund en eerder dronken raakt. Ook gaat de afbraak van alcohol wat minder snel bij vrouwen waardoor zij de na-effecten vaak een stuk beter voelen dan mannen met als resultaat een kater. Daarnaast zorgt alcohol voor een ontremmend effect dat ons dingen laat doen die in nuchtere toestand vaker vermeden worden. Dit kan bijvoorbeeld baldadig en agressief gedrag bij jongens veroorzaken en meisjes laten zich weer makkelijker seksueel verleiden.

Risico’s van jong beginnen met drinken

Jong drinken brengt veel risico’s met zich mee. Een risico is de gewenning aan alcohol waardoor je, naarmate je ouder wordt, steeds meer gaat drinken met als gevolg dat je lever en de rest van je vitale organen steeds vaker te maken krijgen met harde klappen als gevolg van overdadig alcoholgebruik. Ook voor de hersenen is het geen pretje om met enige regelmaat te maken te krijgen met een overdaad aan alcohol. Hersencellen sterven af en daar komen geen nieuwe cellen voor in de plaats. Dit is natuurlijk zeer slecht nieuws als je hersenen nog in de groeifase verkeren. Als gevolg daarvan kunnen leerproblemen, geheugenproblemen en slechtere prestaties op school ontstaan.

Omgevingsfactoren

Het veelvuldig gebruik van alcohol kan ook te maken hebben met de omgevingsfactoren waarin het meisje of de jongen zich bevind. In voetbalkantines wordt bijvoorbeeld vaak veel gedronken en doordat iedereen er aan meedoet wordt overvloedig veel drinken gezien als ‘’normaal’’ en doen hier dan ook veel jongeren aan mee. Ook het bekende hangen op straat kan zorgen voor gezamenlijk drinkgedrag wat van kwaad tot erger kan gaan. Meisjes kunnen weer eerder gaan drinken doordat zij vaak op jonge leeftijd een kroeg binnen worden gelaten waar alcoholistische drankjes dan vrij eenvoudig verkrijgbaar zijn.

Tips voor ouders

Het is altijd belangrijk om zoveel mogelijk met kinderen te praten over de gevolgen van alcohol en advies te geven over het gebruik daarvan. Probeer je kinderen zo lang mogelijk van alcohol af te houden door niet de eerste te zijn die de kinderen in aanraking brengt met alcohol. Als kinderen vragen om bier te proeven en zij zijn bijvoorbeeld in de leeftijd van 12 – 13 jaar, geef ze dan een malt biertje zonder alcohol zodat zij weten hoe het proeft maar niet in contact komen met de alcohol in het ‘’normale’’ biertje. Indien u weet dat uw kind jong is en vaak buitensporig veel drinkt, wees dan niet bang om hulp te zoeken aangezien dit latere prestaties van uw kind kan beïnvloeden. Praat er over met anderen en zoek naar tips op internet. Het gaat immers om de gezondheid van uw kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in