De hele wereld is gebaseerd op bedrijvigheid en werk in alle takken van sport die onze economie bedienen. Een aantal van deze ondernemingen zijn inmiddels zo groot geworden door overnamens en  dergelijke, dat zij geplaatst staan in de top tien van grootste bedrijven ter wereld. Een overzicht van deze ondernemingen en hun bedrijvigheid inclusief datum van ontstaan.

 

1.            Citigroup

Citigroup is de grootste bank van Amerika en is ontstaan in 1998 door een fusie tussen Citicorp en Travelers Group. Tijdens de crisis heeft de bank grote verliezen geleden en kon zich enkel staande houden door overheidssteun. De bank houdt zich bezig met zowel consumentenfinanciering als zakelijk bankieren. Citigroup is de grootste onderneming ter wereld.

2.            General Electric

General Electric is een mondiaal opererend technologie-, elektronica- en dienstenconcern en het op één na grootste bedrijf ter wereld. Het bedrijf is ontstaan door een fusie van The Edision General Electric Company en de Thomson-Houston Electric Company in 1892. Doordat het bedrijf actief is op vele markten is het door diverse overnames gegroeid tot wat het nu is.

3.            Bank of America

De Bank of America is de grootste commerciële bank in de Verenigde Staten en vindt zijn ontstaan in 1904 toen Amadeo Giannini de Bank of Italy opende in San Francisco. Tegenwoordig is het bedrijf het derde grootste bedrijf ter wereld. Ook the Bank of America bleef niet gespaard in de crisis. Ook zij zijn uiteindelijk afhankelijk geweest van staatsteun om zichzelf staande te houden.

4.            American International Group

The American International Group (AIG) is een Amerikaanse verzekeringsinstantie. AIG vindt zijn ontstaan in 1919 in Shanghai, China. De oprichter van AIG, Cornelius Vander Starr is de eerste Westerling die verzekeringen verkocht in China. Dit bleef hij doen tot Mao Zedong aan de macht kwam met het daarbij behorende communisme. Starr verplaatste toen zijn hoofdkantoor naar New York. Ook AIG kon niet ontsnappen aan staatssteun tijdens de crisis.

5.            HSBC Group

HSBC Group is een van de grootste banken ter wereld en de grootste bank van Europa. De naam van de bank is een afkorting van de Hongkong and Shanghai Banking Corporation en is in 1865 opgericht door de Schot Thomas Sutherland om de Britse handel in het verre oosten te financieren.

6.            Exxon Mobil Corporation

ExxonMobil is een olieproducent en is ontstaan op 30 november 1999, door de fusie van Exxon en Mobil, maatschappijen die ieder op zich waren voortgekomen uit de opbraak van Standard Oil. Het bedrijf heeft 38 olie raffinaderijen in 21 landen en heeft een capaciteit van 6,3 miljoen vaten olie per dag.

7.            Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell is een van oorsprong Nederlands-Britse multinational ontstaan in 1830 als klein bedrijfje dat handelde in Aziatische schelpen. Het bedrijf telde in 2009, 102.000 medewerkers en is actief in meer dan 140 landen. Het concern heeft een vijftal divisies te weten, exploratie en productie, raffinage en inkoop, gas en elektriciteit, chemie en corporatie en overige.

8.            BP

BP (British Petroleum) is een Brits mondiaal energie concern en vindt zijn bestaan in 1909 als de Anglo-Persian Oil Company. De onderneming houdt zich voornamelijk bezig met de oliebranche.

9.            JP Morgan Chase

JP Morgan Chase is een van de oudste financiële dienstverleners ter wereld. Het bedrijf vindt zijn ontstaan in 1799. Tegenwoordig is het één van de grootste bedrijven ter wereld en heeft het bedrijf wereldwijd een hoge concentratie aan kantoren in diverse wereldsteden buiten de VS.

10.          UBS AG

UBS AG is een Zwitserse bank met hoofdkantoren in Zürich en Bazel. De bank is opgericht in 1998 door een fusie tussen de Union Bank of Zwitserland en de Swiss Bank Corporation.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in