Urine bestaat uit alle afvalstoffen uit het bloed die het lichaam niet nodig heeft. Via de nieren belandt de nattigheid in de blaas en vanuit deze opslagtank verlaat de urine het lichaam.

Lichaam

Mensen plassen op z’n minst een liter per dag. Dit is afhankelijk van wat je doet en hoe warm of koud het is. Als je veel drinkt moet je vaker naar de wc, maar als het warm is en je zweet, dan moet je minder vaak. Het vocht dat wordt gedronken komt eerst in de maag. Vervolgens gaat het naar de darmen waar het in het bloed terecht komt. Het bloed vervoert het water door het hele lichaam want alles heeft water nodig. Bij de nieren wordt het bloed gecheckt. Het bloed mag namelijk te waterig, te zuur of te zout zijn. De nieren filteren de afvalstoffen uit het bloed, dat vervolgens naar de blaas stroomt. Deze opslagtank rekt uit als een ballon. Als de blaas vol genoeg is en open gaat verlaat de urine het lichaam.

Wildplassen

Tegenwoordig is wildplassen verboden, men kan er een boet voor krijgen. Vroeger waren er geen wc’s en plaste iedereen waar hij of zij wilde. Het was doodnormaal als er iemand langs de weg stond te plassen. De uitvinding van de eerste wc, de pispot, bracht hier verandering in. Overigens is de pispot geen echte wc, de potten slingerden namelijk overal rond. Iedereen plaste gewoon waar de anderen bij waren.

Urine drinken

De meeste mensen moeten niets van urine hebben, ze vinden het kortweg vies. Sommige mensen zijn juist een liefhebber van het gele vocht en drinken het in plaats van melk, jus of thee, ieder ochtend bij het ontbijt. Ze spoelen en gorgelen de urine in hun mond als ze bijvoorbeeld keelpijn hebben. Sommigen gieten het in hun oor bij een oorontsteking, en anderen plassen op hun wratten. In Afrika gaan ze nog verder: daar doen ze koeienpis in de melk. Dit schijnt geluk te brengen.

Uitdrukkingen

Er bestaan nogal een aantal uitdrukkingen en woorden die met urine te maken hebben. Hier volgen er twee:

  • Kruikenzeikers

Urine blijkt een goed schoonmaakmiddel te zijn. Er zit namelijk ammoniak in, dat prima reinigt. In de middeleeuwen stond in Tilburg (Brabant) een grote wolfabriek. Hier maakten ze de schapenwol met urine schoon. Elke inwoner van Tilburg kreeg een kruik om zijn of haar urine in te bewaren. Voor iedere volle kruik die bij de fabriek werd ingeleverd, kreeg men een stuiver. Hier is de naam kruikenzeikers van afgeleid. Met carnaval worden de inwoners daarom ook zo genoemd.

  • Piskijkers

Vroeger waren er dokters die alleen naar plas keken. Zij werden piskijkers genoemd. De patiënt bezocht de dokter met een pot urine, die werd onderzocht. Zogenaamd dan, want de dokters waren kwakzalvers die maar wat verzonnen. Tegenwoordig weten dokters meer over urine. Bij sporters kan er bijvoorbeeld worden onderzocht of er doping is gebruikt.

Natte broek door lachen

Het komt geregeld voor dat mensen, vooral jonge kinderen, in hun broek plassen van het lachen. Hier is echter niets aan te doen, je bent machteloos. De hersenen geven namelijk geen seintjes meer door aan de spieren, waardoor ze slap worden. De spier die zorgt dat alle urine in de blaas blijft verslapt ook dus alles stroomt eruit, zonder dat er ook maar enige controle over is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in