Een kriebelend gevoel in je nek, een piep in je oren, zweethanden, het gevoel achtervolgd te worden en overal hoor je dat geluid dat je tot op het bot verkild. Kwak. Mensen met anatidaephobia zouden dit dagelijks hebben, aangezien ze constant in de angst leven te worden bekeken door…eenden. 

Anatidaephobia

De irrationele angst dat je altijd en overal bekeken wordt door een eend. Heb jij dat ook? Wie weet heb je dan wel anatidaephobia. Er is een heleboel informatie over te vinden. Maar welke informatie is betrouwbaar? Er zijn zoveel bestaande fobieën die minstens net zo vreemd klinken als deze. Er is veel uiteenlopende informatie te vinden over dit fenomeen. Ik zal daarom beide kanten behandelen: voor de mensen die het wel geloven (of het misschien wel hebben) en voor de mensen die denken dat het klinklare onzin is.

Feit of fictie?

Volgens het grootste deel van de online gemeenschap is anatidaephobia een fictionele fobie, bedacht door Gary Larson in The Far Side. Het betreft hier een comic waar een man in zijn kantoor zit. Door het raam achter hem zie je in het gebouw aan de overkant het silhouet van een eend. Daaronder staat de zin: 'Anatidaephobia: The fear that somewhere, somehow, a duck is watching you.' Dit verklaart waarom er op Youtube vooral sketches en humoristische filmpjes te vinden zijn als je op dit onderwerp zoekt. Des te verrassender is het om te lezen hoe serieus sommige websites op deze kwestie in gaan.

Tegenovergestelde berichtgeving

Door de totaal tegenovergestelde berichtgeving zou je in de war kunnen raken, en aan verschillende reacties te zien is dat precies wat er nu gebeurd is. Mensen weten niet wat ze moeten geloven. De meer sarcastische mensen onder ons (zoals ikzelf) lijken het inderdaad als 1 grote grap te zien en kunnen vooral niet geloven dat er mensen zijn die daadwerkelijk geloven dat dit een echte fobie is. Maar dan is er ook de grote groep mensen die altijd en overal voor iedereen in de bres lijken te springen. Deze mensen zeggen dat het verkeerd is om deze fobie als grap te behandelen omdat er zo een verkeerd beeld zou ontstaan over de mensen die lijden aan deze fobie.

Wat was er eerst: de eend of het ei

Wat was er nou eerder; de comic of de fobie? Volgens een artikel brengt anatidaephobia verschillende symptomen met zich mee: een droge mond, kortademigheid, gespannen spieren, onbeheerst beven, hyperventilatie, het gevoel de macht te verliezen, gevangen te zitten en een gevoel van naderend onheil.

Symptomen paniek aanval

Iedere weldenkende persoon zal meteen inzien dat dit ook symptomen zijn van een typische paniekaanval en komen over het algemeen bij elke fobie wel in meer of mindere mate voor. Door de algemeenheid van de symptomen lijkt deze informatie cynici alleen maar te bevestigen dat het een erg goede grap is. Dit komt de geloofwaardigheid van de fobie natuurlijk niet erg ten goede. Is de comic een startsein geweest voor een aantal hypochonders om deze fobie te ontwikkelen? Of is de comic schuldig aan het beschadigen van de geloofwaardigheid van een wel degelijk bestaande fobie? Oftewel wat was er eerder: de eend, of het ei? Helaas kan ik je het antwoord niet geven want niemand lijkt het echt zeker te weten. Wat denk jij?

Conclusie

Of het ooit heeft bestaan is de vraag. Of Gary Larson de grondlegger is van deze fobie is de vraag. Maar nu het eenmaal op het internet staat, bestaat het wel degelijk. En volgens mij is het nu wachten op de eerste Dr. Phil aflevering over de angst om bekeken te worden door eenden. 

http://voices.yahoo.com/anatidaephobia-fear-being-watched-2261417.html?cat=70
http://en.wikipedia.org/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in